Αναφορά προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, για την ανάγκη αναβολής και μετάθεσης έναρξης Προγράμματος ‘’Εξοικονομώ-Αυτονομώ’’ στην Κεντρική και Δυτική  Θεσσαλία, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας ,εγχειρίζοντας στον κ. Κωστή Χατζηδάκη σχετική επιστολή του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ.

Το κείμενο της αναφοράς της Λαρισαίας βουλευτή, το οποίο ενσωματώνει στην ουσία όλα τα επιχειρήματα των Θεσσαλών μηχανικών, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι  το ζήτημα της ανάγκης αναβολής και μετάθεσης της έναρξης του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στη Θεσσαλία που θέτει  το ΤΕΕ, είναι δίκαιο και εύλογο.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι υπενθυμίζουν πως ήδη από τον Οκτώβριο του 2020, είχαν ζητήσει την αναβολή έναρξης του προγράμματος για την καλύτερη προετοιμασία όλων, ώστε να επιτευχθούν κατά τον καλύτερο τρόπο τόσο οι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας, όσο και του ίδιου του προγράμματος.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως εκ νέου το ΤΕΕ, από τις 12/11/2020, ζήτησε με επιστολή του την αναβολή έναρξης του Προγράμματος, εξαιτίας των προβλημάτων που προκύπτουν από την πανδημία και των περιοριστικών μέτρων που είναι πλέον σε ισχύ.

Είναι σημαντικό ότι για την ένταξη ενός ακινήτου στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», απαιτείται η επίσκεψη του Μηχανικού στην οικία του πολίτη, προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες που είναι αδύνατες να γίνουν μέσω τηλε-εργασίας (αποτύπωση ακινήτου, ενεργειακή επιθεώρηση, κτλ.).

Επισημαίνεται επίσης ότι  εν μέσω περιοριστικών μέτρων είναι σχεδόν αδύνατη η επίσκεψη τεχνικών και συνεργείων, προκειμένου να κάνουν αυτοψία στο ακίνητο , επιπροσθέτως δε, οι καταστροφές από τον Ιανό στη Θεσσαλία έχουν επιφέρει σημαντικά προβλήματα στους πολίτες και τους μηχανικούς των πληγεισών περιοχών.

Ακόμη είναι σημαντικό ότι  η Θεσσαλία συγκαταλέγεται στις επιδημιολογικά ιδιαίτερα επιβαρυμένες Περιφέρειες, με τη Λάρισα μάλιστα να συγκαταλέγεται δυστυχώς μέσα στην πρώτη τριάδα πόλεων με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, γεγονός που επιβάλλει την αναβολή έναρξης του προγράμματος για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, κατ’ αντιστοιχία με τις νέες ημερομηνίες έναρξης για τη Μακεδονία και την  έγκαιρη γνωστοποίηση της νέας ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος για το έτος 2021.