Προγραμματισμένη συνάντηση με τα μέλη της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΣΠΕΘ), η οποία είναι και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), πραγματοποίησε η βουλευτής  ν. Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, με παρόντες στη συνάντηση εκ μέρους της Ένωσης, τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Καρανάσιο,  τον Ταμία κ. Δημήτρη Κυρίτση και το μέλος κ. Φώτη Αθανασόπουλο. 

Η συνάντηση διεξήχθη στο πλαίσιο της περαιτέρω ενημέρωσης της Λαρισαίας βουλευτή, σε σχέση με τα τρέχοντα αιτήματα της Ένωσης αναφορικά με καίρια ζητήματα, όπως αυτά των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών.

Συγκεκριμένα, βάσει των δεδομένων της Ένωσης, στις Ένοπλες Δυνάμεις υπηρετούν Μόνιμα Στελέχη από πολλές και διαφορετικές προελεύσεις. Σειρά νομοθετημάτων την τελευταία δεκαετία προκάλεσε  μεγάλες  ανατροπές στο υφιστάμενο καθεστώς,  ενώ ακόμη εκκρεμεί η τροποποίηση, από πλευράς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,  περί  καταστάσεων  Στρατιωτικών,  ώστε  να  ανταποκρίνονται  στις  συνταξιοδοτικές αλλαγές.  

Ειδικότερα, όπως εξέθεσαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης, για τη συνταξιοδότηση μετά το έτος 2015, απαιτούνται 40 χρόνια υπηρεσίας ή το 60ο έτος της ηλικίας του στρατιωτικού προσωπικού, προκειμένου να  επιτευχθεί  η  καταβολή  από  τον ΕΦΚΑ  της  κατώτατης πλήρους σύνταξης. 

Παράλληλα, έντονο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τους Επαγγελματίες Οπλίτες που αριθμούν περίπου 25.000 άτομα και προσλήφθηκαν το 2002. Ουσιαστικά, λόγω εφαρμογής αναχρονιστικών νόμων από την Κυβέρνηση, αναγκάζονται να αποστρατευθούν αυτεπάγγελτα από τις Ένοπλες Δυνάμεις στην ηλικία των 50 ετών, χωρίς να έχουν συμπληρώσει την προαπαιτούμενη 25ετή πραγματική παραμονή στην υπηρεσία.

Όσον αφορά το μισθολογικό τους καθεστώς, οι εκπρόσωποι της Ένωσης τόνισαν ότι οι εν λόγω αξιωματικοί, προέλευσης ΕΠΥ-ΟΠΥ-ΕΜΘ, αδικούνται και μισθολογικά αφού, ενώ φέρουν βαθμό Ανθυπολοχαγού ή Υπολοχαγού, λαμβάνουν μισθούς Ανθυπασπιστή. 

Από την πλευρά της η κ. Ευαγγελία Λιακούλη, υπενθύμισε πως τόσο η ίδια, όσο και το Κίνημα Αλλαγής, σε συνεννόηση με τον οικείο Τομέα Εθνικής Άμυνας, έχουν επανειλημμένα προβεί σε συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις υπέρ της προάσπισης και ενίσχυσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως μέσω συνεχών σχετικών ερωτήσεων, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, τροπολογιών, αλλά και τοποθετήσεων από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής. 

Κατά την συνάντηση, η κ. Ευαγγελία Λιακούλη διαβεβαίωσε πως η ίδια και το Κίνημα Αλλαγής  θεωρούν καθήκον τους να βρίσκονται στο πλευρό του κλάδου των στρατιωτικών και των οικογενειών τους, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δίκαια αιτήματα στα κρίσιμα προβλήματα που βιώνει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. 

Τέλος, δεσμεύθηκε προσωπικά ότι το Κίνημα Αλλαγής θα καταθέσει σύντομα σχετική τροπολογία, προκειμένου να αρθούν οι υφιστάμενες μισθολογικές και βαθμολογικές αδικίες, οι οποίες γυρνάνε τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη χώρα σε κακές πρακτικές του παρελθόντος».