Σε ερώτηση – παρέμβαση προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης για το θέμα της  πιλοτικής δίκης στις αστικές υποθέσεις των πολιτών , με την οποία ζητά την απόσυρση της ρύθμισης,  καθώς, όπως υποστηρίζει, προωθούνται τα συμφέροντα των τραπεζών και μεγάλων οικονομικών κύκλων ,  προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής  Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη. 

Η Λαρισαία βουλευτής και νομικός η ίδια, στην παρέμβασή της επισημαίνει:

«Ως γνωστόν, έχει καθιερωθεί η πιλοτική δίκη στα διοικητικά δικαστήρια  για ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος και με συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων.

Η λογική της πιλοτικής δίκης στις διοικητικές υποθέσεις, εδράζει στην εξυπηρέτηση του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.  

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με το άρθρο 20Α του υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου «Ταχεία Πολιτική Δίκη, προσαρμογή των διατάξεων της Πολιτικής Δικονομίας για την Ψηφιοποίηση της Πολιτικής Δικαιοσύνης και άλλες Τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», καθιερώνει  πρότυπη πιλοτική δίκη και στις αστικές υποθέσεις, δηλαδή στις υποθέσεις πολιτών.

Όμως,  το δυσχερές της εφαρμογής της πιλοτικής δίκης στις αστικές υποθέσεις έγκειται στο ότι δεν μπορεί να γίνει «συμψηφισμός» του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος , με την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Έτσι, εμφανίζονται απολύτως δικαιολογημένοι οι φόβοι τόσο της δικαστικής κοινότητας όσο και της δικηγορικής, με προεξέχοντα  και το Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας, ότι στην πιλοτική δίκη στις αστικές υποθέσεις, θα υπαχθούν επί το πλείστον υποθέσεις για την επίλυση ζητημάτων που ανακύπτουν με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα-τραπεζικές συμβάσεις και δάνεια, ελβετικό φράγκο, ανατοκισμούς, εργατικές διαφορές, συμβασιούχοι, υπερχρεωμένα νοικοκυριά κ.λπ., γεγονός που θα έχει συνέπεια την αδυναμία των πολιτών να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους στις ανωτέρω υποθέσεις,  με την άσκηση των ενδίκων μέσων, πράγμα που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η Πολιτεία είναι εδώ για να προστατεύει, με κάθε τρόπο, τους πιο αδύναμους, τους μη προνομιούχους, αυτούς που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των τραπεζών και των διαφόρων εισπρακτικών μηχανισμών. 

Ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση εισάγει την πιλοτική δίκη στις αστικές υποθέσεις ιδιωτών, συγκεντρώνει τα πυρά όλης της νομικής  κοινότητας, διότι εξόφθαλμα τίθεται σε διακινδύνευση η  προστασία των πολιτών, κυρίως σε εργατικές και τραπεζικές υποθέσεις 

Ο κίνδυνος είναι σοβαρός και η λύση είναι μονόδρομος: Να αποσυρθεί η διάταξη, τώρα!»