«Το υποτιθέμενο ‘’Επιτελικό Κράτος’’ της ΝΔ, το οποίο τόσο βαρυσήμαντα είχε θεσπιστεί την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησής της, τελικά αποδείχθηκε ‘’καθρεφτάκι για τους ιθαγενείς’’, αφού και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου αυξήθηκε από 34 άρθρα σε 62 - σχεδόν κατά 100% - από τη διαβούλευση στη Βουλή», τόνισε κατά την επί της αρχής εισήγησή της η Τομεάρχης  Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη.

«Αυτό βέβαια καταδεικνύει πως η κυβέρνηση παγιώνει την τακτική της, σύμφωνα με την οποία εμφανίζει μερικές επεξεργασμένες διατάξεις στην διαβούλευση ως προπέτασμα καπνού, για να φέρει στη συνέχεια αιφνιδιαστικά στη Βουλή πλήθος άλλων διατάξεων και τροπολογιών, χωρίς καμία ενημέρωση φορέων, ενδιαφερομένων και κοινωνικών εταίρων», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Η Λαρισαία βουλευτής υπογράμμισε ωστόσο πως: «η ακεραιότητα στο Δημόσιο τομέα, λέξη-κλειδί που εμφανίζεται και στον τίτλο του νομοσχεδίου, δεν είναι απλά μια αφαιρετική και αόριστη διακήρυξη. Η ακεραιότητα αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες και ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος και τους θεσμούς, κάτι στο οποίο έχουμε διαρκές έλλειμμα, ως χώρα», για να συμπληρώσει πως «η ‘’εμπιστοσύνη’’ αποτιμάται πλέον και ως αναπτυξιακό μέγεθος στα σύγχρονα οικονομικά, γιατί βελτιώνει οικονομικά μεγέθη, όπως είναι οι επενδύσεις και η μείωση της φοροαποφυγής».

Σε σχέση με τη νομοσχέδιο της κυβέρνησης για ένα σύστημα κατά της διαφθοράς στο δημόσιο, η βουλευτής άσκησε δριμεία κριτική, από τη στιγμή που το σύστημα που προτείνει ο αρμόδιος Υπουργός κ. Βορίδης «βάζει τους ελεγχόμενους να επιλέγουν τους ελεγκτές τους (!)», ενώ παράλληλα τόνισε: «Ένα σύστημα ακεραιότητας των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να βασίζεται σε κανόνες και σε αξίες.

Η  κυβέρνηση ωστόσο με την σχεδόν καθημερινή συμπεριφορά της, τις απευθείας αναθέσεις, τις κατά παρέκκλιση διατάξεις, την αναξιοκρατία και την κατακόρυφη αύξηση των μετακλητών, τις τοποθετήσεις ημετέρων σε θέσεις κλειδιά, τη μετακλητοποίηση της διοίκησης, τις ‘’λίστες’’ στα ΜΜΕ κ.λπ., δείχνει ότι δεν λειτουργεί με γνώμονα ορισμένες βασικές κι απαρέγκλιτες αξίες.

Συνεπώς, κι επειδή ένα σύστημα ‘’βρωμάει από το κεφάλι’’, τότε κι η θέσπιση ενός αυστηρού και συγκεκριμένου πλαισίου κανόνων και δομών για τον εσωτερικό έλεγχο, δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από ‘’μια τρύπα στο νερό’’».

Σε σχέση με το «φωτογραφικό» άρθρο 54 των λοιπών διατάξεων του νομοσχεδίου για το «διορισμό μέλους Ανεξάρτητης Αρχής που διανύει ή διένυσε την θητεία του σε θέση υψηλότερης βαθμίδας για πλήρη θητεία» η Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε: «Η κυβέρνηση, πρέπει να είναι σαν τη γυναίκα του Καίσαρα. Δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει να φαίνεται και τίμια...

Και το συγκεκριμένο θέμα έχει σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, αφού η ΝΔ μεθοδεύει τη στελέχωση του ΑΣΕΠ μόνο με μέλη, αντιπροέδρους και πρόεδρο της επιλογής της, κι όχι με μια αναλογική κατανομή αυτών από προτάσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ώστε να διασφαλίζεται η πολυφωνία κι εν τέλει η ανεξαρτησία της αρχής.

Η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει τις Ανεξάρτητες Αρχές, απολύτως Εξαρτημένες, κι αυτό είναι κάτι πολύ επικίνδυνο όχι μόνο για την επιλογή στελεχών του δημοσίου, αλλά και για την ίδια τη Δημοκρατία», κατέληξε χαρακτηριστικά.