Ερώτηση-παρέμβαση κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με το προσφάτως εξαγγελθέν από τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2021 – 2022, καθώς αποτελεί μεγάλο θέμα για το νομό μας, η προσέλκυση επισκεπτών μέσω του κοινωνικού τουρισμού.

Όπως επισημαίνει η Λαρισαία βουλευτής στο κείμενο της ερώτησης:

«Λάθη και παραλείψεις διαπιστώνονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ,  στα νέα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, αμέσως μετά την ανακοίνωσή τους από τον Υπουργό  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Κ.Χατζηδάκη. 

Ειδικότερα, η έναρξη του νέου προγράμματος  Κοινωνικού Τουρισμού 2021-2022 ανακοινώθηκε ενώ το προηγούμενο πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε ισχύ ως τις 31 Ιουλίου 2021.

Εξαιτίας του γενικού lockdown,όμως,υπάρχουν ακόμη από το προηγούμενο πρόγραμμα 300.000 αχρησιμοποίητες επιταγές (!) στα χέρια των δικαιούχων, δηλαδή ποσοστό 80% από τα κονδύλια που είχαν προϋπολογιστεί! 

Επιπλέον, το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για το 2020-2021, κατέληξε να έχει τελικά διάρκεια μόνο 4 μηνών αντί των προβλεπόμενων 12 μηνών, αφού δεν αποφασίστηκε η ισόχρονη παράταση οκτώ μηνών, που θα ενεργοποιούσε και τις υπολειπόμενες  αχρησιμοποίητες επιταγές των δικαιούχων.

Όμως, από τους δικαιούχους του φετινού προγράμματος για το 2021-2022, αποκλείονται οι δικαιούχοι της προηγούμενης χρονιάς, οι οποίοι εμποδίστηκαν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα εξαιτίας της πανδημίας, αφού στις προυποθέσεις οι ωφελούμενοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής κάθε δεύτερη χρονιά, ανεξαρτήτως εάν έκαναν χρήση των επιταγών του. 

Δεδομένου ότι την ίδια στιγμή, το εργαζόμενο δυναμικό του ΟΑΕΔ, δεν επαρκεί για να φέρει εις πέρας τις προβλεπόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την υλοποίηση των προγραμμάτων, αλλά κι επειδή μεγάλος αριθμός δικαιούχων Κοινωνικού Τουρισμού κινδυνεύει να μείνει χωρίς επιδοτούμενες
από τον ΟΑΕΔ διακοπές ουσιαστικά για 2 χρόνια (!), ρωτώ τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται να δώσει  παράταση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2020-2021 μέχρι και την 15η Ιανουαρίου 2022, ώστε να μπορέσουν οι δικαιούχοι να κάνουν χρήση των  χορηγηθέντων επιταγών που έχουν στην κατοχή τους εδώ και μήνες

Τον ρωτώ επίσης αν υπάρχει μελέτη και πρόνοια εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου για δωρεάν συμμετοχή όλων των ανέργων, πολιτών ΑμεΑ, πολυτέκνων, τριτέκνων, μονογονεϊκών οικογενειών και δικαιούχων εισοδήματος ΚΕΑ, με παράλληλη παροχή επιδόματος διατροφής ή ημιδιατροφής  ως  κινήτρου, προκειμένου φέτος να γίνει εκτεταμένη χρήση των επιταγών ωφέλειας Κοινωνικού τουρισμού, καθώς και αν υπάρχει σχεδιασμός για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε  ΟΑΕΔ για να διεκπεραιώσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες;