Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης, προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,ώστε να δοθεί επιτέλους το ταχύτερο δυνατόν η προκαταβολή του 40% από τον ΕΛΓΑ που αφορά στις αποζημιώσεις των αγροτών του Τυρνάβου και των άλλων Δήμων του Ν.Λάρισας για ροδάκινα και νεκταρίνια που καταστράφηκαν από τον παγετό, πραγματοποίησε η Βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη. 

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής : 

«Οι αγρότες του Δήμου Τυρνάβου, όπως και άλλων δήμων της Λάρισας, μάταια αναμένουν την πληρωμή της προκαταβολής του 40% που αφορά στις αποζημιώσεις λόγω των παγετών που κατέστρεψαν ολοσχερώς την παραγωγή ροδάκινων  και νεκταρινιών.

Ήδη, από τον περασμένο Ιούνιο, ο αρμόδιος Υπουργός, σε σχετική ανακοίνωσή του, είχε δεσμευθεί ότι το σύνολο των ζημιών που τον παγετό θα καλυπτόταν, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, ενώ μέχρι τα  τέλη Ιουλίου θα δινόταν μια προκαταβολή του 40% των εκτιμηθέντων ζημιών, ποσό που θα ανερχόταν περίπου στα 155 εκ. ευρώ. 

Έχουμε φτάσει αρχές Νοεμβρίου, με το χειμώνα να καταφτάνει απειλητικός και την ακρίβεια να χειμάζει τα αγροτικά νοικοκυριά και ακόμα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ στους παραγωγούς του Δήμου Τυρνάβου.

Η ανησυχία για  την επόμενη ημέρα στην αγροτική παραγωγή είναι έντονη, μετά και τις δυσβάστακτες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, ενώ πολλοί αγρότες αδυνατούν να βιοποριστούν και να διαθρέψουν τις οικογένειές τους. 

Στο μεταξύ, το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει υποβάλλει προ πολλού αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση κρατικής ενίσχυσης προς τον ΕΛΓΑ, σε συνέχεια της πολιτικής έγκρισης , σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό,να  δοθεί άμεσα η προκαταβολή του 40% από τον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις των αγροτών του Τυρνάβου και των άλλων Δήμων του Ν.Λάρισας, των οποίων οι παραγωγές ροδάκινων και νεκταρινιών καταστράφηκαν από τον παγετό, όπως έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Ιούλιο και να μας ενημερώσει για την πορεία του αιτήματος του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την έγκριση κρατικής ενίσχυσης προς τον ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιωθεί επιτέλους ο πολύπαθος αγροτικός κόσμος».