Στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής και στο θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις- Κυβερνητικός Προγραμματισμός» , που συζητήθηκε  παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, τοποθετήθηκε η Γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Τομεάρχης Εσωτερικών και Βουλευτής Λάρισας, κ. Ευαγγελία Λιακούλη,επισημαίνοντας τα εξής: 

«Ακόμα μια φορά, οι δηλώσεις του κ. Υπουργού,  μας απογοήτευσαν.

Η συζήτηση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, όπως είναι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και ο κυβερνητικός προγραμματισμός, θα έπρεπε να γίνεται σε ένα οργανωμένο και ολοκληρωμένο πλαίσιο, με συγκροτημένη πρόταση, σχέδιο, χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό και όχι αποσπασματικά και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.

Θεσμικά, διοικητικά και επιστημονικά, είναι εσφαλμένη η έως τώρα προσέγγιση. Εμείς διεκδικούμε τη σοβαρή και υπεύθυνη συζήτηση για την αυτοδιοίκηση και όχι τα πυροτεχνήματα της Κυβέρνησης,  που θέλει την αυτοδιοίκηση  εξαρτημένη και υποτελή. 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η μεταρρύθμιση που απαιτείται για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, είναι ένα τεράστιο θέμα και ο πολυσυζητημένος κυβερνητικός προγραμματισμός, δεν έχει έρθει ποτέ. Ούτε τα ελάχιστα δεν μπορούν να κάνουν.

Ενδεικτικά, ενώ ο κ. Υπουργός, από τον Οκτώβριο του 2021, δεσμεύθηκε για ολοκλήρωση της μεταφοράς αρμοδιοτήτων, μέχρι το τέλος του 2021, στη χθεσινή συζήτηση, περιχαρής, επεσήμανε την … έναρξη του διαλόγου σε θεσμικό επίπεδο, γύρω από το συγκεκριμένο θέμα! 

Η υπέρμετρη καθυστέρηση και αδράνεια που δείχνει η Κυβέρνηση, από το 2019 μέχρι σήμερα, αθετώντας συνεχώς τις προθεσμίες, τις οποίες η ίδια ανακοινώνει, είναι πανθομολογούμενο γεγονός.

Το μόνο χειροπιαστό έργο της,  είναι η συνεχής διόρθωση του …εαυτού της.  Όπως και τώρα , που ενώ ο  κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει τη μεταφορά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους Δήμους, ο Υπουργός, χθες, κατηγορηματικά δήλωσε ότι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να μεταφέρει την πρωτοβάθμια υγεία και την εκπαίδευση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η σύγχυση και η πολυφωνία στο κυβερνητικό μέτωπο είναι πλέον ολοφάνερη! 

Οι πολίτες όμως θυμούνται ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής,  ήταν εκείνο που σήκωσε στην πλάτη του, το βάρος της πραγματικής μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση. Μια ιστορική αλήθεια που μας δίνει το δικαίωμα να συζητάμε για τους θεσμούς αυτούς, με ειλικρίνεια και απλότητα και να παρεμβαίνουμε προασπίζοντας θεσμικά κεκτημένα  και προτείνοντας όλα όσα πρέπει να γίνουν. Με προτάσεις και θέσεις. Με σεβασμό και ευθύνη. Με όλα αυτά , που τελικά κάνουν τη μεγάλη διαφορά μας..»