Για ακόμη μια φορά, μετά από πολλαπλές σχετικές παρεμβάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, αποκαλύπτει  τις παλινωδίες του «Επιτελικού Κράτους» η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, με ερώτησή της στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τους οποίους αυτή τη φορά,  ρωτά, αν τελικά έχουν κάποιο σχεδιασμό για τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής: «Η Κυβέρνηση για ακόμη μια φορά αναιρεί τον εαυτό της, ‘’ψηφίζοντας και ξεψηφίζοντας’’ όσα έγιναν νόμοι του κράτους πριν από λίγο καιρό, αυτή τη φορά σε σχέση με τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων (ΥΔΟΜ), δικαιώνοντας την κριτική που το Κίνημα Αλλαγής της ασκεί.

Αυτή η «καφκικού» τύπου τακτική νομοθέτησης και «ξανα-νομοθέτησης», όσο καλόπιστα κι αν αντιμετωπιστεί, εξακολουθεί να γεννά προβληματισμούς για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, καθώς το περίφημο ‘’Επιτελικό Κράτος’’, που ‘’μετά κλάδων και βαΐων’’ εξαγγέλθηκε κατά την εκκίνηση της διακυβέρνησης της ΝΔ πριν από 17 μήνες, μάλλον φαίνεται να μη συνιστά τίποτα περισσότερο από ένα ‘’πουκάμισο αδειανό’’.

Συγκεκριμένα, αυτή τη φορά, νέο ζήτημα προκύπτει με τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων, οι οποίες ‘’ρυθμίζονται’’ για πολλοστή φορά με το Άρθρο 73 του πολύ πρόσφατου ν. 4745/2020,  το οποίο ωστόσο η κυβέρνηση αντικατέστησε με τον ν.4700/2020 και μετά πάλι (!) με τον ν.4735/2020, που όριζε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΥΔΟΜ, θα ξεκινούσε υποχρεωτικά την 1η Νοεμβρίου 2020.  

Αυτή τη φορά, δίνεται αναβολή ενός χρόνου, αφού ορίζεται πως τελικά το νέο πλαίσιο θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου 2021…

Για το ίδιο ζήτημα, ωστόσο, ήρθε τώρα και ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας με πρόσφατο δελτίο τύπου του, στο πλαίσιο του πολυαναμενόμενου πολεοδομικού νομοσχεδίου του, ανακοινώνοντας  την επανίδρυση των παλιών νομαρχιακών πολεοδομιών (!), σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας – για όσους Δήμους δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν δική τους υπηρεσία δόμησης.

Όλα αυτά υποδηλώνουν ωστόσο πως στο πεδίο των αρμοδιοτήτων των Δήμων – παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών για ‘’ριζική μεταρρύθμισή’’ τους, στην πράξη κινείται στη λογική του ‘’βλέποντας και κάνοντας’’, με αποτέλεσμα να αυτο-αναιρείται συνεχώς

Σε αυτό το πολύ «ρευστό» κυβερνητικό πλαίσιο για τις ΥΔΟΜ, που αν μη τι άλλο δείχνει ξεκάθαρο ανορθολογισμό, όπως και παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου, ρωτώ τους συναρμόδιους Υπουργούς για το τι τελικά πρόκειται να γίνει με τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων, καθώς και ποιος θα είναι ο τελικός πολιτικός τους προϊστάμενος, δεδομένου ότι η κυβέρνηση εκπέμπει μηνύματα, που μόνο ως αλληλοαναιρούμενα μπορούν να εκληφθούν, σε σχέση με αυτήν την τόσο σπουδαία αυτοδιοικητική αρμοδιότητα.

Ζητείται σοβαρότητα!»