Δημόσια παρέμβαση πραγματοποιεί η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, καλώντας την Κυβέρνηση, να σεβαστεί το έργο του ΚΕΘΕΑ, την προσφορά του και την ανεξαρτησία στη λειτουργία του, που «αποτελεί τον πυρήνα της επιτυχημένης δράσης του».  

Συγκεκριμένα στη δήλωσή της η κ Λιακούλη επισημαίνει:

«Το φθινόπωρο του 2019, μέσα σε μια νύχτα, άλλαξε το καθεστώς λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατήργησε τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα και τις αρμοδιότητες του φορέα .

Η διοίκηση του κέντρου πέρασε εξ ολοκλήρου στον υπουργό Υγείας, χωρίς αιτιολογία και χωρίς καμία αναφορά στον εθνικό σχεδιασμό καταπολέμησης ναρκωτικών.

Τονίσαμε τότε ότι  η επιλογή αυτή αποτελεί σχολικό παράδειγμα αντισυνταγματικής άσκησης νομοθετικού έργου καθώς η  κατάργηση του αυτοδιοίκητου ενός  τέτοιου φορέα, δεν είναι θέμα «εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης», όπως αξιώνει το Σύνταγμα (άρθρο 44 παρ. 1), για την έκδοση ΠΝΠ.

Το Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε τότε τη ρύθμιση και κινητοποιήθηκε δυναμικά, καθώς στο κρίσιμο πεδίο των ναρκωτικών, οποιαδήποτε πολιτική επιλογή οφείλει να είναι προϊόν ευρείας διαβούλευσης και συναίνεσης

Τώρα έχουμε το δεύτερο «χτύπημα» .

Προωθείται το δήθεν νέο «σχέδιο οργάνωσης» του ΚΕΘΕΑ από την διορισμένη διοίκησή του, που δεν είναι τίποτε άλλο από την κατάργηση του θεραπευτικού και επιστημονικού μοντέλου των κοινοτήτων.

Αυταρχικά, χωρίς καμία διαβούλευση με τους εργαζομένους του ΚΕΘΕΑ, χωρίς καμία ενημέρωση των κομμάτων, χωρίς καμία συζήτηση...
Παλιά τους τέχνη κόσκινο!

Όμως , η μεγάλη προσφορά του ΚΕΘΕΑ, είναι αδιαμφισβήτητη και η ανεξαρτησία του είναι ο πυρήνας της επιτυχημένης δράσης του.

Η μεγάλη ελπίδα για την ριζική καταπολέμηση της χρήσης είναι η πρόληψη και τα στεγνά προγράμματα των κοινοτήτων, στα οποία τώρα έχουν πρόσβαση όλοι, ο απλός λαός, οι αδύναμοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους στις πολυδιαφημισμένες ιδιωτικές κλινικές του εσωτερικού και εξωτερικού.

Χιλιάδες νέα παιδιά και οι οικογένειές τους συσπειρώθηκαν γύρω από τον φορέα, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην αλλοίωση του χαρακτήρα του, που στην πραγματικότητα σημαίνει την κατάργησή του.

Ανάμεσά τους, χιλιάδες Λαρισαίοι, που συσπειρώνονται γύρω από την τοπική κοινότητα «ΕΞΟΔΟΣ» του ΚΕΘΕΑ, που μόνο θετικό πρόσημο έχει η λειτουργία της 

Αυτοί όλοι, είναι Άνθρωποι που είχαν βιωματική σχέση με το ΚΕΘΕΑ, θεραπεύτηκαν , επανεντάχθηκαν, κέρδισαν πίσω τις ζωές τους.

Γι’αυτό η φωνή τους είναι εκκωφαντική και σβήνει την κυβερνητική παραφωνία

Η κοινωνία βοά , η Κυβέρνηση ακούει;»