Σε ερώτηση – παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελίας Λιακούλη, η οποία συνυπογράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, σε σχέση με την ανάγκη διαφύλαξης της ελληνικής ΠΟΠ φέτας, πάση θυσία και ως «κόρη οφθαλμού» από χώρες που εποφθαλμιούν να εισέλθουν στην αγορά με λευκά τυριά «τύπου φέτα».

Η ερώτηση της Ευαγγελίας Λιακούλη και των υπόλοιπων βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής κατατέθηκε, υπό το πρίσμα καταγγελιών για  παραβατικότητα ελληνικής εταιρίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο, η οποία ωστόσο παρασκεύασε και εξήγαγε  νοθευμένη φέτα στη Γερμανία (χρησιμοποιώντας αγελαδινό γάλα, αντί του παραδοσιακού αιγοπρόβειου), με αποτέλεσμα να γίνει αντιληπτή από τον αρμόδιο γερμανικό φορέα ελέγχου.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης της Λαρισαίας βουλευτή:

«Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια , από την ιδιότυπη ‘’μάχη’’ που δώσαμε σε σχέση με διμερείς συμφωνίες, μεταξύ της Ε.Ε. με τον Καναδά αφενός και της Ε.Ε. με την Δημοκρατία της Ν. Αφρικής αφετέρου, ώστε να προστατευτεί το καθεστώς της ελληνικής φέτας, ως προϊόντος Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένο από συγκεκριμένα υλικά, με συγκεκριμένες διαδικασίες και μεθοδολογία κι ότι παραμένει εγγυημένο και διασφαλισμένο, εντός της Ε.Ε..

Ωστόσο, κάθε τέτοιου είδους συμφωνία, προκειμένου να ευοδωθεί, προϋποθέτει πως και οι δύο συμβαλλόμενοι, Ελλάδα και Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. στα οποία εξάγεται η ελληνική φέτα ΠΟΠ, τηρούν απαρέγκλιτα τους μεταξύ τους όρους.

Σύμφωνα, όμως, με δημοσιεύματα ΜΜΕ που ασχολούνται με αγροτικά ζητήματα (όπως Αγροέκφραση κλπ ), την τελευταία περίοδο υπάρχουν καταγγελίες για γαλακτοβιομηχανία που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία επιδίδεται στην παραγωγή εξαγώγιμης (νοθευμένης)  φέτας, χρησιμοποιώντας παρανόμως ελληνοποιημένο αγελαδινό γάλα, αντί αποκλειστικά πρόβειου και κατσικίσιου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η εν λόγω εταιρία τελεί μάλιστα μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

Κάθε ατασθαλία ωστόσο από πλευράς μας αδυνατίζει τη θέση μας, ενώ παράλληλα ενισχύει τα επιχειρήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες παρασκευάζουν λευκό τυρί ‘’τύπου φέτα’’ από αγελαδινό γάλα και διακαώς επιθυμούν να οικειοποιηθούν τον όρο».

Δεδομένου ότι ο ‘’λευκός χρυσός’’ της ελληνικής ΠΟΠ φέτας και του τρόπου παρασκευής της θα πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία απέναντι σε κάθε είδους κερδοσκοπία , από τις εποπτικές αρχές της ελληνικής Πολιτείας, με σκοπό τη διαφύλαξη και βιωσιμότητα ενός ολόκληρου κλάδου, ρωτώ τον αρμόδιο κ. Υπουργό πως σκοπεύει να αντιδράσει το Υπουργείο και οι υπηρεσίες του στις παραπάνω σοβαρές καταγγελίες, προκειμένου να γίνει αντιληπτό από όλες τις ομοειδείς εταιρίες πως η διατήρηση του κωδικού ΠΟΠ για την ελληνική φέτα αποτελεί σκοπό υπέρτερο των όποιων πρόσκαιρων κερδών τους, που θα βασίζονται σε νοθευμένα προϊόντα;

Επιπλέον, τον ρωτώ αν θα είναι παραδειγματική η τιμωρία της συγκεκριμένης θεσσαλικής εταιρείας παραγωγής ψευδεπίγραφα «ΠΟΠ φέτας», προκειμένου να προστατευθεί η βιωσιμότητα όλων των υπολοίπων.