Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, προς την Υπουργό Παιδείας κ Ν. Κεραμέως, σχετικά με τους μαθητές των σεισμόπληκτων περιοχών του νομού, που βρίσκονται στην Γ’ Λυκείου και θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, ζητώντας ειδικό καθεστώς μοριοδότησης, καθώς οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας των σεισμών, είναι εξαιρετικά δυσχερείς για τους μαθητές και δημιουργούν καταφανή ανισότητα μεταξύ των εξεταζόμενων.

Ειδικότερα, στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επεσήμανε τα εξής:

«Η συμμετοχή των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποτελεί, κατά κοινή ομολογία,  μια απαιτητική και δύσκολη διαδικασία, κατά την οποία, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά, οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, προκειμένου να αποδώσουν και να πετύχουν τους στόχους τους.

Ήδη , τόσο οι μαθητές της περσινής χρονιάς όσο και της φετινής, βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς λόγω της πανδημίας και των μεγάλων χρονικών διαστημάτων της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσω τηλεκπαίδευσης.

Σε όλα αυτά , τα γενικής παραδοχής προβλήματα, προστέθηκαν στους υποψήφιους των πανελλαδικών και οι σεισμοί , που έχουν αποδιοργανώσει απολύτως τόσο τις εκπαιδευτικές δομές, όσο και τις στοιχειώδεις συνθήκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Τα περισσότερα παιδιά των σεισμόπληκτων περιοχών του Δήμου Ελασσόνας, Τυρνάβου και Λάρισας έχουν χάσει τα σπίτια τους, βρίσκονται σε καταυλισμούς σεισμόπληκτων που ακόμη δεν πληρούν ούτε τις βασικές συνθήκες διαβίωσης, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να δώσουν κάθε ικμάδα της δύναμής τους για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Γνωρίζουμε όμως όλοι ότι  θα συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, με ένα απολύτως αρνητικό φορτίο και με δυσμενείς συνθήκες ζωής .

Δεν μπορεί η Πολιτεία να επιτρέψει αυτή την ανισότητα που δημιουργήθηκε από ένα απρόβλεπτο καταστροφικό γεγονός, να αποβεί μοιραίο και για τους στόχους και τα σχέδια των νέων παιδιών μας.

Παρά το γεγονός ότι  η Υφ Παιδείας επισκέφθηκε την περιοχή μας, δεν υπήρξε καμία αναφορά ή δέσμευση γι’ αυτό , το εξαιρετικά σημαντικό θέμα.

Ζητάμε τώρα η Κυβέρνηση και κ Υπουργός Παιδείας  να ανακοινώσουν ειδικό καθεστώς μοριοδότησης των μαθητών της Γ Λυκείου του νομού μας που επλήγη από τους πρόσφατους σεισμούς και δυστυχώς εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια ιδιότυπη καθημερινή ομηρία, από τους συνεχείς, μεγάλους μετασεισμούς»