Μ ερώτηση που κατέθεσε άμεσα στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  ανταποκρίθηκε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μετά την συνάντησή της στο γραφείο της με τους αγρότες-κατοίκους της κοινότητας Καλαμακίου του δήμου Κιλελέρ, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον τρόπο μοριοδότησης των αιτούντων χρήση αγροτεμαχίων στις εκτάσεις της τέως λίμνης Κάρλας και ο οποίος παραγνωρίζει τα πάγια καλλιεργητικά τους συμφέροντα στην περιοχή.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης της Λαρισαίας βουλευτή: 

«Στο τέλος του προηγούμενου μήνα στην εφαρμογή της ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, «Διαχείριση Ακινήτων ΥΠΑΑΤ» αναρτήθηκαν προς παραχώρηση χρήσης 724 αγροτεμάχια εμβαδού 20-25 στρεμμάτων το καθένα στις εκτάσεις της πρώην λίμνης Κάρλας, οι οποίες βρίσκονται εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας (235 τεμάχια και 271 τεμάχια αντίστοιχα).

Όπως ανακοινώθηκε, η εκμίσθωση θα γίνει με χαμηλό τίμημα το στρέμμα, ανά καλλιεργητική περίοδο, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν.4061/2012 όπως ισχύει, προκειμένου τα αγροτεμάχια να χρησιμοποιηθούν για γεωργική χρήση, για ξερικές καλλιέργειες και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο καθεστώς πολλαπλής συμμόρφωσης. Επιπροσθέτως, ανακοινώθηκε πως τα αγροτεμάχια θα παραχωρηθούν για πέντε έτη και πως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα είναι η 23η Μαρτίου 2021.

Ωστόσο, η διαδικασία εκμίσθωσης των ανωτέρω αγροτεμάχιων αντιμετωπίζει κατά τα φαινόμενα προβλήματα, από τη στιγμή που οι αγρότες της κοινότητας Καλαμακίου θεωρούν πως η όλη διαδικασία τους αντιμετωπίζει άνισα, διότι σε αυτούς δεν έχουν διανεμηθεί αντίστοιχες εκτάσεις της τέως λίμνης Κάρλας, όπως συνέβη με τους  κατοίκους των υπόλοιπων κοινοτήτων, που βρίσκονται γύρω από την πρώην  λίμνη.

Και αυτό, σύμφωνα με τις καταγγελίες τους συμβαίνει, παρά το γεγονός πως οι αγρότες της εν λόγω κοινότητας καλλιεργούν τις συγκεκριμένες εκτάσεις επί 55 χρόνια, αρχικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της παραχώρησης αγροτεμαχίων στον Σύλλογο Ακτημόνων και μετά την κατάργηση του Συλλόγου, με παράταση παραχώρησης στα μέλη του».

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι οι κάτοικοι της κοινότητας Καλαμακίου θεωρούν πως η μοριοδότηση των κριτηρίων και η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή αξιολόγησης των αιτήσεων δεν διασφαλίζει την αξιοκρατία, από τη στιγμή που με το ισχύον σύστημα δεν μοριοδοτούνται επαρκώς οι νυν καλλιεργητές, όπως και οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά κι επειδή αν αφαιρεθεί η δυνατότητα καλλιέργειας των ανωτέρω αγροτεμαχίων από τους ως άνω αγρότες, δεν διατίθενται άλλες εκτάσεις, προκειμένου να συνεχίσουν τη  εργασία τους στον τόπο τους, ρωτώ τον αρμόδιο κ. Υπουργό πως σκοπεύει να διασφαλίσει τις πάγιες καλλιεργητικές ανάγκες των αγροτών – κατοίκων της κοινότητας Καλαμακίου δήμου Κιλελέρ, επί των προς παραχώρηση αγροτεμαχίων στην περιοχή της τέως λίμνης Κάρλας;

Τον ρωτώ επίσης αν θα συναινούσε στην παράταση της καλλιεργητικής περιόδου 2020-2021 και στην εφαρμογή του ήδη ισχύοντος καθεστώτος, μέχρι να βρεθεί μια λύση που να βοηθά τους κατοίκους της ανωτέρω κοινότητας και να περνά μέσα από τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων μοριοδότησης των αιτούντων»