Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης προς τους αρμόδιους Υπουργούς  ργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών σχετικά με τις εξαιρετικά δύσκολες εργασιακές και οικονομικές συνθήκες που υφίστανται οι εργαζόμενοι των προνοιακών κέντρων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πραγματοποίησε η Τομεάρχης Εσωτερικών και Βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής: 

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι πολλά και κρίσιμα, διογκώνονται, μάλιστα, συνεχώς, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, τα σωματεία των εργαζομένων και οι ενώσεις υπαλλήλων του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Καρδίτσας, του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Τρικάλων, του Κέντρου Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία «Ο Αριστεύς» της Γιάννουλης και του Αμπελώνα Λάρισας, διαμαρτύρονται για τις δύσκολες εργασιακές και οικονομικές συνθήκες, οι οποίες τους ταλαιπωρούν καθημερινά. 

Ειδικότερα, τονίζουν ότι οι αμοιβές που λαμβάνουν δεν αντιστοιχούν στις ώρες εργασίας που παρέχουν. Από την αρχή του έτους, έως και σήμερα, έχουν αποζημιωθεί μόνο για διάστημα 4 μηνών, για τις κυκλικές και νυχτερινές βάρδιες, τις αργίες και τις Κυριακές, κατά τις οποίες εργάζονται. 

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται ως επικουρικό προσωπικό στα εν λόγω κέντρα, με ανανεούμενες 3μηνες ή 6μηνες συμβάσεις, λαμβάνουν τη μισθοδοσία τους με μεγάλη καθυστέρηση, γεγονός που τους δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια και αδυναμία να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. 

Μάλιστα, η κατηγορία εργαζομένων στην Πρόνοια δεν συμπεριλαμβάνεται στους δικαιούχους του έκτακτου βοηθήματος που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση και αφορά τον κλάδο των υγειονομικών.

Ταυτόχρονα, η υποστελέχωση και η δυσλειτουργία των υφιστάμενων οργανισμών χρονίζει. Όπως επισημαίνουν τα αρμόδια σωματεία, οι διαρκείς και πάγιες ανάγκες καλύπτονται προσωρινά με τη διαδικασία των συμβάσεων, ενώ οι λίγες μόνιμες προσλήψεις που έχουν γίνει δεν επαρκούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. 

Είναι κοινά αποδεκτό το γεγονός ότι , εν μέσω της πανδημικής κρίσης, η κατάσταση που καλούνται να διαχειριστούν όλοι οι εργαζόμενοι των προνοιακών κέντρων εμφανίζεται εξαιρετικά επιβαρυμένη.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τους αρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στην πληρωμή της μισθοδοσίας του επικουρικού προσωπικού και των νυχτερινών βαρδιών, των αργιών και των Κυριακών, να συμπεριλάβουν στους δικαιούχους του έκτακτου βοηθήματος, τους εργαζόμενους των προνοιακών δομών, ώστε να αρθεί η ανισότητα εις βάρος τους, να προχωρήσουν στη μονιμοποίηση των επικουρικών και συμβασιούχων εργαζομένων των εν λόγω κέντρων και στη σύσταση ενός νέου ενιαίου και σύγχρονου οργανισμού λειτουργίας»