Σε ερώτηση-παρέμβαση προς τον κ. Υπουργό Υγείας προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με το κόστος μετακινήσεων των καρκινοπαθών του νομού για χημειοθεραπείες, που το επιβαρύνονται από την τσέπη τους .

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης της βουλευτή:

«Στο νομό Λάρισας, έναν αρκετά ευρύ Νομό με επτά γεωγραφικά απομακρυσμένους μεταξύ τους Δήμους, αρκετοί από τους οποίους συμπεριλαμβάνουν και δυσπρόσιτες περιοχές, πολλοί συνάνθρωποί μας δίνουν καθημερινά και στωικά μάχη με την επάρατη νόσο.

Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί από αυτούς - και ιδίως όλοι όσοι προέρχονται από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του Νομού και τα ορεινά δύσβατα χωριά του - καλούνται να αντιμετωπίσουν εκτός από το σοβαρότατο θέμα της υγείας τους και επιπρόσθετο οικονομικό ζήτημα, λόγω των συχνών μετακινήσεων, στις οποίες πρέπει να προβαίνουν για τα απαραίτητα σχήματα των χημειοθεραπειών και ακτινοθεραπειών τους.

Όπως καταγγέλλουν καρκινοπαθείς και επιβεβαιώνει η Πρόεδρος Καρκινοπαθών του Νομού Λάρισας, παρότι για άλλες ευπαθείς ομάδες ισχύει παλαιότερη νομοθετική διάταξη του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΦΕΚ Β 4898/2/2018), όπως και η απόφαση ΕΟΠΥΥ 542/21-02-2019, σύμφωνα με τις οποίες οι ασθενείς δικαιούνται αποζημίωση οδοιπορικών, προκειμένου να μετακινηθούν σε πλησιέστερη Υγειονομική δομή εντός του Νομού τους, για τους καρκινοπαθείς ωστόσο δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι ίδιοι όλα τα έξοδα μετακίνησής τους, χωρίς καμία ενίσχυσή τους.

Ετσι, οι καρκινοπαθείς για την κάλυψη των συχνών αναγκών μεταφοράς τους, είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν τα έξοδα από την τσέπη τους,είτε κινούνται με ιδιωτικά οχήματα, είτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είτε με μισθωμένα οχήματα (ΤΑΞΙ),προκειμένου να υποβληθούν στην κατά περίπτωση προβλεπόμενη θεραπεία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τους τελευταίους δεκατέσσερεις μήνες, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του covid-19, πολλοί καρκινοπαθείς, αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς προκειμένου να αποφύγουν περαιτέρω επιβάρυνση της υγείας τους και μισθώνουν ταξί, με τίμημα ωστόσο οικονομικά κόστη δυσβάσταχτα για τους ίδιους.

Δεδομένου ότι το κόστος μίσθωσης ταξί για συγκεκριμένες ώρες, συνεπάγεται τεράστιο οικονομικό κόστος για τους ίδιους  κι επειδή η κατάσταση αυτή έχει ως απόρροια την κατακόρυφη αύξηση του μέσου μηνιαίου κόστους θεραπείας των εν λόγω ασθενών, ρωτώ τον κ. Υπουργό πως προτίθεται να αντιμετωπίσει το ως άνω πρόβλημα, καθώς και αν είναι διατεθειμένος να μεριμνήσει για την καταβολή του προβλεπόμενου ποσού μεταφοράς των ασθενών Νομού Λάρισας προς τις αντίστοιχες Μονάδες Υγείας»