Σε ερώτηση – παρέμβαση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, σε σχέση με την ανάγκη άμεσης επικαιροποίησης του θεσμικού πλαισίου της χώρας για τα ζώα συντροφιάς, όπως και τα  αδέσποτα, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η πρώτη κυβέρνηση που θεσμοθέτησε νόμο – πλαίσιο για αυτό το τόσο σπουδαίο για την κοινωνία, όσο και παραγνωρισμένο ζήτημα, ήταν και πάλι  κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Όπως επισημαίνει η Λαρισαία βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής της:

«Το 2012 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε ο πρωτοποριακός, για τα τότε δεδομένα της χώρας, Νόμος 4039/2012 ‘’για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό’’, που αποτέλεσε και τον βασικό κορμό, πάνω στον οποίο στηρίζεται μέχρι και σήμερα η όλη αντιμετώπιση αυτού του τόσο ευαίσθητου για την κοινωνία ζητήματος.

Για πρώτη φορά η χώρα αποκτούσε έναν ολοκληρωμένο νόμο για το πολύ σοβαρό θέμα των ζώων συντροφιάς, στοιχείου πολύ σημαντικού για τον πολιτισμό μας, όπως και για την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Ο Νόμος 4039/2012 έβαζε τάξη σε πολλά ζητήματα και εισήγαγε την ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των ζώων και των ιδιοκτητών τους με στοιχεία που καταγράφονται σε ένα σύστημα ηλεκτρονικής αναγνώρισης, που πιστοποιημένοι κτηνίατροι τοποθετούν στον τράχηλο του ζώου.

Παράλληλα, καθιέρωνε την αρμοδιότητα και την ευθύνη των Δήμων σε μια σειρά διαδικασιών, λάμβανε πρόνοιες για την προστασία και ευζωία των ζώων, ενώ παράλληλα επέβαλλε και ποινές σε όσους καταστρατηγούσαν τον νόμο.

Παρ’ όλα αυτά, μετά από εννέα χρόνια εφαρμογής του Νόμου και παρά τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί,η κατάσταση συνεχίζει να είναι απαράδεκτη για μια χώρα μέλος της Ε.Ε.

Υπάρχουν ακόμη πολλά αδέσποτα ζώα, εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους, χωρίς τροφή, με ασθένειες, κακοποιημένα ή και θανατωμένα πολλές φορές με βάναυσο τρόπο, με το φαινόμενο των ανεξέλεγκτων γεννήσεων να επιδεινώνει τα προαναφερθέντα προβλήματα».

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι η - πρότερη οικονομική, σήμερα υγειονομική και αναμενόμενη νέα οικονομική κρίση - οδηγούν πολλούς ιδιοκτήτες στην εγκατάλειψη των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, με συνέπεια να επιδεινώνονται τα σχετικά προβλήματα, κι επειδή μέχρι σήμερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μόνον οι προθέσεις της κυβέρνησης για κατάθεση νέου νομοσχεδίου, ωστόσο, τίποτα το συγκεκριμένο δεν υπάρχει ακόμη, ρωτώ τους συναρμόδιους Υπουργούς, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή εφαρμογή του αρχικού νόμου του ΠΑΣΟΚ .

Ζητώ επίσης βελτιώσεις – τροποποιήσεις του ως άνω νόμου, ώστε αυτός να επικαιροποιηθεί σε σχέση με τις σύγχρονες ανάγκες προστασίας τόσο των δεσποζόμενων όσο και των αδέσποτων ζώων και το  χρονοδιάγραμμα κατάθεσης νέου σχετικού νομοσχεδίου»