Σε ερώτηση – παρέμβαση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την άμεση ανάγκη ένταξης των ταχυμεταφορέων αντικειμένων και των ταχυδιανομέων φαγητού στον Πίνακα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).

Όπως επισημαίνει η Λαρισαία βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής της:

«Με την έναρξη της πανδημίας πριν από δεκατέσσερεις μήνες, καταδείχθηκε σε πολλούς η αναγκαιότητα ορισμένων επαγγελμάτων, που μέχρι πρότινος η σημασία τους περνούσε ‘’κάτω από τα ραντάρ’’ της κοινωνίας.

Ο λόγος για τα επαγγέλματα του ταχυμεταφορέα, όπως και του ταχυδιανομέα φαγητού, των γνωστών σε όλους ντελίβερι (delivery) με τους δεύτερους κυρίως να αναδεικνύονται κυριολεκτικά σωτήριοι  στις ημέρες (και κυρίως τις νύχτες! ) των lockdowns, αφού εξυπηρετούν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των πολιτών, για κάποιο είδος έστω και στοιχειώδους οικιακής διασκέδασης.

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασίας, οι ταχυμεταφορείς και ταχυδιανομείς είτε αντικειμένων, είτε φαγητού αντιμετωπίζουν πληθώρα εργασιακών προβλημάτων, όχι μόνο λόγω της φύσης της δουλειάς τους και της αυξημένης έκθεσής τους σε οδικούς κινδύνους, αλλά κι επειδή η Πολιτεία έχει μέχρι τώρα επιδείξει χαρακτηριστική ολιγωρία στη θεσμοθέτηση μέτρων προστασίας του κλάδου.

Όπως άλλωστε χαρακτηριστικά αναφέρουν τα σωματεία ταχυμεταφορέων και ταχυδιανομέων, το  περιβάλλον εργασίας, κάνει το επάγγελμά τους ακόμη πιο επικίνδυνο, ενώ η ένταση της δουλειάς, το άγχος,  το περιβάλλον εργασίας τους,  είναι βαρύ, επικίνδυνο και ανθυγιεινό

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι ενώσεις και τα σωματεία ταχυδιανομέων φαγητού, επισημαίνουν ότι: ‘’η εντατικοποίηση της εργασίας και η πολυαπασχόληση των εργαζομένων είναι καθεστώς.

Τα εργασιακά 10ωρα, τα χαμηλά ημερομίσθια και ωρομίσθια, η απασχόληση ενός εργαζόμενου στο ‘’μπουφέ’’, στη ‘’λάντζα’’ και στην καθαριότητα του μαγαζιού, όπως και η πίεση ‘’να βγει γρήγορα η δουλειά’’ των παραγγελιών, δημιουργούν ένα βεβαρυμμένο εργασιακό καθεστώς αυξημένης επισφάλειας».

Δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι στους ανωτέρω κλάδους, εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες, χωρίς μέτρα ασφάλειας και με χαμηλούς μισθούς, ρωτώ τον αρμόδιο κ. Υπουργό πως απαντά στην αναγκαιότητα άμεσης νομοθετικής ρύθμισης από πλευράς του, για την ένταξη στα ΒΑΕ των κλάδων των ταχυδιανομέων αντικειμένων και ταχυμεταφορέων φαγητού»