«Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά συναντιόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της σύγχρονης Ιστορίας, όπου συναντιούνται ο λοιμός με το λιμό, την πανδημία και τον σεισμό», τόνισε εισαγωγικά μέσω διαδικτύου στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, συμπληρώνοντας πως «όλα αυτά συνοδεύονται από τον καταποντισμό της οικονομίας και τη συνεπακόλουθη φτώχεια των πολιτών, ακόμη κι αν ισχύουν οι κυβερνητικοί ‘’αλαλαγμοί χαράς’’ για ύφεση ‘’μόνο της τάξης του 8,2%’’ (!), γεγονός που ελέγχεται από την αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία, που ακόμη δε μπορεί να ξεχάσει το τρικ των ‘’greek statistics’’ της ΝΔ κατά την περίοδο 2007-2009…».

Συνεχίζοντας, η Ευαγγελία Λιακούλη υπενθύμισε ότι όλη αυτή η κατάσταση, αναπόφευκτα, σημαίνει ότι οφειλές πολλών δισεκατομμυρίων θα μετακινηθούν για το επόμενο έτος, συνεπώς, κανείς δε μπορεί να κάνει λόγο για ευοίωνες προοπτικές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της Δικαιοσύνης, η οποία ομολογουμένως χρειάζεται και μέτρα στην κατεύθυνση της επιτάχυνσής της και επικαιροποίηση με βάση τις υπό ενσωμάτωση ευρωπαϊκές νομοθεσίες.

Παράλληλα, η βουλευτής Λάρισας ευχήθηκε την γρήγορη ανάρρωση όλων όσοι ασθενούν από την πανδημία του κορονοϊού και δίνουν τον αγώνα στις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, ενώ εξέφρασε και την ανησυχία της για το σημείο εκείνο, όπου όπως λένε οι ειδικοί, θα χρειαστεί να γίνεται επιλογή ασθενών, που θα εισαχθούν στις μονάδες εντατικής θεραπείας, δεδομένου ότι αυτές δεν επαρκούν, τονίζοντας: «Αυτή θα είναι και η αποτυχία της Δημοκρατίας μας. Δεν θα είναι η αποτυχία απλώς μιας κυβέρνησης, η οποία εμφανίζει ήδη ένα μεγάλο έλλειμμα στους χειρισμούς της, σε σχέση με την πανδημία, παρά τις επανειλημμένες ουσιώδεις και άμεσα εφαρμοστέες προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής».

«Άλλωστε, το Κίνημα Αλλαγής ουδέποτε ‘’ερωτοτρόπησε’’ με λαϊκισμούς, δημαγωγίες, ‘’ντουντούκες’’ και ανεύθυνες συγκεντρώσεις, ούτε εκφράστηκε με πανό υποστήριξης δολοφόνων, όπως άλλοι. Αντίθετα, από το περασμένο φθινόπωρο – αλλά και πιο πριν - προτείναμε δέσμη στοχευμένων υγειονομικών καθώς και άλλων πάσης φύσης ανακουφιστικών μέτρων για επιμέρους τομείς, μιλώντας ακόμη και για επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, προκειμένου να ριχθούν στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Σήμερα, όμως, η κυβέρνηση ακόμη το συζητά, ακόμη το σκέφτεται… Την ώρα μάλιστα που οι κλίνες ΜΕΘ ολοένα και λιγοστεύουν για αυτούς που τις έχουν ανάγκη… Και σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι καθόλου κατανοητή η συζήτηση που ξεκινά από την κυβέρνηση, η οποία μιλά για ‘’άνοιγμα της αγοράς’’ και μιας πληθώρας δραστηριοτήτων για τους πολίτες…». 

Σε σχέση με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, αλλά και την ελάχιστη βοήθεια της κυβέρνησης προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο κλάδο των δικηγόρων έως τώρα, η Λαρισαία βουλευτής υπενθύμισε πως στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και νυν Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης είχε εμφατικά δηλώσει την στήριξή του στο λεγόμενο «κίνημα της γραβάτας», υπόσχεση που ωστόσο δεν φαίνεται να τιμά σήμερα, με αποτέλεσμα «η γραβάτα να κινδυνεύει να μετατραπεί σε αγχόνη» για όλους, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού συστήματος.

«Η Δικαιοσύνη σήμερα βρίσκεται ‘’με την πλάτη στον τοίχο’’. Η διακοπή πολλών από τις δραστηριότητές της και η μη λήψη ‘’έξυπνων’’ μέτρων όπως αυτών που προτάθηκαν από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, δεν επιτρέπουν στους πολίτες να απολαύσουν ένα από τα βασικότερα αγαθά, που επιπροσθέτως προβλέπεται και από το Σύνταγμα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που τόσο οι νέοι δικηγόροι, όσο και οι παλαιότεροι ασφυκτιούν οικονομικά σε βαθμό απελπισίας…», τόνισε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Λιακούλη.