Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης και ΑΚΕ, προς τον αρμόδιο Υπουργό  Εσωτερικών, ώστε να  δοθούν εξηγήσεις για τα κριτήρια με τα οποία συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι σε εκπαιδευτικά προγράμματα που λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό, πραγματοποίησε η Τομεάρχης Εσωτερικών και Βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, κ.Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα , στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής: 

«Πρόσφατα ανακοινώθηκε μια νέα δράση του υπουργείου Εσωτερικών  που αφορά στην εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων σε φορείς εγνωσμένου κύρους στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα σε 11 στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του παγκοσμίου φήμης Insead Business School με τίτλο «Μετάβαση στην Ηγεσία» το οποίο ξεκίνησε τις εργασίες του τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, ενώ αναμένεται επίσης η συμμετοχή στελεχών σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του κορυφαίου Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με τίτλο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του κράτους».

Το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει και επιδιώκει την εκπαιδευτική και διοικητική συνεργασία με χώρες και φορείς που μπορούν να έχουν προστιθέμενη αξία στο ελληνικό διοικητικό σύστημα.

Ήταν, άλλωστε, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, η οποία ενεργοποίησε το 2011, εκ νέου, τις διεθνείς συνεργασίες του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να επιλέγονται για να συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά, υπάλληλοι με γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες, οι οποίοι θα δράσουν πολλαπλασιαστικά στις όποιες προσλαμβάνουσες θα έχουν από τα προγράμματα του εξωτερικού.

Αναζητώντας, όμως, την διαδικασία βάσει της οποίας κλήθηκαν οι υπάλληλοι που συμμετέχουν στα προγράμματα που ήδη ξεκίνησαν, δεν εντοπίσαμε τέτοια πρόσκληση, ούτε κάποια περιγραφή των ελάχιστων προϋποθέσεων που θα πρέπει να έχει ένας υπάλληλος για να συμμετέχει σε αυτά τα προγράμματα

Δεδομένου, δε, ότι οι ίσες ευκαιρίες είναι πάγιες αρχές όχι μόνο του Κινήματος Αλλαγής, αλλά κάθε Κράτους Δικαίου και πρέπει να ισχύουν και εντός του Δημόσιου τομέα, γεννάται το ερώτημα κατά πόσο έχουν πρόσβαση σε αυτή την ευκαιρία εκπαίδευσης όλοι εκείνοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα. 

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ  να μας απαντήσει ο Υπουργός Εσωτερικών, καταθέτοντας και σχετικά έγγραφα, για τα κριτήρια όσων έγινε η επιλογή να συμμετέχουν στο μέρος του προγράμματος εκπαίδευσης, ποιοι είναι οι αιτούντες, με ποια διαδικασία και ποια κριτήρια θα επιλέγονται οι συμμετέχοντες σε αντίστοιχα προγράμματα στο μέλλον».