Με αφορμή τον όγδοο Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer’s, η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών νομού Λάρισας εστίασε σε δράσεις με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Oπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου "ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από άνοια παγκοσμίως προβλέπεται να αυξηθεί από τα 50 εκατ. σήμερα στα 152 εκατ. το 2050.

Στην Ελλάδα πάσχουν 197.000 και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στους 354.000 πάσχοντες.

ΗΕ.Ε.Ν.Α.Λ. , αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των συμπολιτών μας, σε σύμπνοια με την Alzheimer’s Disease International, επικεντρώθηκε στους μύθους που περιβάλλουν την νόσοκαι τις συντονισμένες δράσεις για να τους καταρρίψουμε.

Η κεντρική ανοικτή διεπιστημονική εκδηλωση με τίτλο «Ας μιλήσουμε για την άνοια», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο στις 6 μ.μ., ξεκίνησε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης παγκόσμιας δημοσκόπησης της ADI.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το 80% του γενικού πληθυσμού ανησυχούν μήπως εμφανίσουν κάποια στιγμή άνοιακαι 1 στους 4 πιστεύει ότι δεν υπάρχει τίποτε ώστε να το αποφύγει.

Η πρόεδρος της Ε.Ε.Ν.Α.Λ. Ελένη Καμπούρα-Νιφλή καλωσόρισε τους επισήμους και συμπολίτες εστιάζοντας στην ανάγκη για ορθή πληροφόρηση από ειδικούς, στην κατανόηση της νόσου και την αποδοχή της προκειμένου για την αποτελεσματική διαχείριση, καθώς και στην πρόληψη για υγιή γηρατειά.

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών Δράσεων κος Σωτήρης Βούλγαρης χαιρέτησε θετικά τις δράσεις της Ε.Ε.Ν.Α.Λ., όπως και η εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Δήμητρα Παππά.

Τις πρωτοβουλίες επαίνεσε επίσης με μήνυμά του ο βουλευτής Μάξιμος Χαροκόπουλος.

Συνοδεία της Aria του Bachαπό τον σαξοφωνίστα Σάκη Παπαβασιλείου ακολούθησε κατόπιν η αποκάλυψη των τεσσάρων ομοιωμάτων «ο παππούς και η γιαγιά με τα δυό τους εγγόνια», υπογραμμίζοντας τον ενεργό ρόλο όλων των οικογενειακών μελών στην υγιή ανάπτυξη και γήρανση, όπως επίσης και την φυσική μετάβαση όλων μας από την παιδική στην ώριμη ηλικία.

Τα ομοιώματα φιλοτεχνήθηκαν από τον καθηγητή Καλών Τεχνών Γεώργιο Καλαμάρα ως δωρεά στην Ε.Ε.Ν.Α.Λ. για την πραγματοποίηση διαδραστικών εργαστηρίων.

Στην συνέχεια, η Επίκ. Καθ. Νευρολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κα Γεωργία Ξηρομερήσιου παρουσίασε με απλό και άμεσο τρόπο τα δεδομένα σχετικά με την νόσο Alzheimer, καθώς και όλους τους άλλους τύπους άνοιας και τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στην διάγνωση και φαρμακευτική διαχείριση.

Επεσήμανε την ανάγκη αναζήτησης ιατρικής συμβουλής, καθώς αυτή μπορεί να βοηθήσει όχι μόνον στην έγκαιρη διάγνωση, αλλά και την αναστροφή των συμπτωμάτων, ή ακόμη και την διάγνωση μιας ψευδοάνοιας.

Η κα Ξηρομερήσιου αναφέρθηκε επίσης στους δείκτες γήρανσης, την αυξητική πορεία της νόσου και το κόστος της στην Ελλάδα και παγκόσμια, τις στρατηγικές πρόληψης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και πρότεινε εξατομικευμένες λύσεις στα άτομα που αναφέρουν ιστορικό γονιών με νόσο Alzheimer μέσω ειδικών στάσεων.

Συνέστησε συνεχή νοητική εξάσκηση, και όπως είπε «ακόμη και το εθελοντικό έργο μπορεί να υποκαταστήσει το θετικό αποτέλεσμα της προσφοράς στην νοητική υγεία».

Καταρρίπτοντας τον μύθο ότι η άνοια είναι μέρος της φυσιολογικής γήρανσης και ότι οι ιατροί και νοσηλευτές αγνοούν τους ανθρώπους με άνοια, η κα Ουρανία Πινακά συντονιστής ιατρός της ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων ανέπτυξε τις απαραίτητες προληπτικές παρεμβάσεις στους ηλικιωμένους, λόγω της ευαισθησίαςτους σε διάφορα νοσήματα και τους παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν στην άνοια και την νόσο Alzheimer, όπως υπέρταση, παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, κάπνισμα κλπ.

Παρότρυνε για τακτικό προληπτικό έλεγχο μέσω των ΤΟΜΥ, του οικογενειακού ιατρού και των λοιπών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Από αμφότερους τους ομιλητές τονίστηκε η σημαντικότητα της διατροφής και της τακτικής φυσικής και νοητικής άσκησης.

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση με το κοινό, η οποία ανέδειξε την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης, διεπιστημονικής συνεργασίας και συνεργασίας όλων των φορέων που ασχολούνται με την άνοια-νόσο Alzheimer για την ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς και την υγιή γήρανση.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer’s, η Ε.Ε.Ν.Α.Λ. υποδέχθηκε ασθενείς, οικογενειακά μέλη και φροντιστές στον χώρο της (Χατζηγιάννη 3) σε ένα πρωτότυπο Alzheimer Café, όπου καθοδηγούμενοι από τους εθελοντές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον καφέ τους σε ένα ζεστό και φιλικό κλίμα.

Δεδομένου ότι το35% των φροντιστών έχουν αποκρύψει την διάγνωση ενός οικογενειακού μέλους με άνοια, ενώ το 50% των φροντιστών πιστεύουν ότι η παροχή φροντίδας έχει επιπτώσεις στην υγεία τους, ακόμη και εάν αισθάνονται σημαντικοί προσφέροντας, συζητήθηκαν θέματα αυτοφροντίδας, φροντίδας, διατροφής και συντροφιάς και η συμμετοχή σε εργαστήρια νοητικής ενδυνάμωσης.

Μία πρωτότυπη πρωτοβουλία της κτηνιάτρου και εθελόντριας κας Τάνιας Γραμμενούδη παρέα με την συμπαθητική ηλικιωμένη Δανάη, το 15χρονο pinscher, περιελάμβανε πιλοτική διαχείριση και νοητική ενδυνάμωση των ασθενών.

Η Δανάη απέσπασε το ενδιεφέρον όλων, τους θύμησε τον δικό τους σκύλο, τον σκύλο φύλακα, τον σκύλο του βοσκού. Αρκετοί διηγήθηκαν ιστορίες από τα παιδικά τους χρόνια και μία κυρία έκανε περίπατο με την Δανάη, μιλώντας στην δική της Λίζα.

Την ίδια ημέρα, στις 7:30 μμ πραγματοποιήθηκε ο πρώτος περίπατος μνήμης με αφετηρία το μωβ συντριβάνι της κεντρικής πλατείας της Λάρισας έως το Φρούριο.

Οι φροντιστές, ασθενείς και φίλοι της Ε.Ε.Ν.Α.Λ.περπάτησαν μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας, κρατώντας μωβ μπαλόνια, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, μεταφέροντας το μήνυμα «ενημερώνομαι – μιλώ – συμμετέχω και δεν φοβάμαι την άνοια-νόσο Alzheimer».

Οι εκδηλώσεις έγιναν υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών, της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών Δράσεων, της Αντιδημαρχίας Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Τεχνικών Έργων, του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας ο «Ιπποκράτης», του 4ου Περιφερειακού Τμήματος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Χορηγοί μας ήταν οι συγγενείς των ασθενών και η εταιρεία MIKEL coffee company.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με δωρεάν τεστ μνήμης από τον νευρολόγο Ιωάννη Παγίτσα, στις 26 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 10:00-14:00, στον χώρο της Ε.Ε.Ν.Α.Λ., Χατζηγιάννη 3.

Η επόμενη ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα «Γηρας και νοητική υγεία» έχει προγραμματισθεί στις 10 Οκτωβρίου 2019, ώρα 18:00, στο στέκι Αβέρωφ.