Η Εταιρεία Φίλων Μεσογειακού Κινηματογράφου & Τεχνών, στο πλαίσιο της προσφοράς της προς την κοινότητα, ανακοινώνει την έναρξη της δεύτερης φάσης του έργου ‘Επιχρωματισμός ασπρόμαυρου αρχειακού τεκμηριωτικού φωτογραφικού υλικού’, ύστερα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης φάσης τον περασμένο Μάρτιο του 2021.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος -ιδιώτης ή φορέας- ο οποίος διαθέτει παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες και επιθυμεί μια επιχρωματισμένη εκδοχή τους, έχει τη δυνατότητα μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2021 να αποστείλει το υλικό του είτε σε ψηφιακή μορφή στο email med_cinema_society@yahoo.com, είτε σε έντυπη μορφή, με συνάντηση -τηρουμένων όλων των οδηγιών και της κείμενης νομοθεσίας για την πρόληψη της εξάπλωσης της πανδημίας- κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με την υπεύθυνη του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Διαχείρισης της Ε.Φ.Μ.Κ.&Τ. κυρίας Χριστίνας Χατζηδάκη στο τηλέφωνο 6947750633. 

Η συμμετοχή στη δραστηριότητα είναι δωρεάν και χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση ή υποχρέωση.

Η φιλοσοφία της πρωτοβουλίας αποσκοπεί στο να δώσει μερικές στιγμές χαράς και όμορφων συναισθημάτων σε ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας, που είτε δεν έχουν την τεχνογνωσία, είτε δε διαθέτουν τους πόρους, είτε δεν έχουν την εξοικείωση με τις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία, αλλά επιθυμούν να δουν πως θα ήταν οι παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους με χρώμα. 

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της δραστηριότητας (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2021) επιχρωματίστηκαν αρκετές δεκάδες φωτογραφιών, ενώ ανταποκρίθηκαν άνθρωποι όχι μόνο από τη Λάρισα και την ευρύτερη Θεσσαλίας, αλλά και από την Αθήνα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και από αλλού, ενώ σε μεγάλο βαθμό εισπράχτηκε η συγκίνηση των συμμετεχόντων από τον επιχρωματισμό των ασπρόμαυρων αποτυπωμένων αναμνήσεών τους. 

Παράλληλα τίθενται βάσεις για περεταίρω αξιοποίηση, ανάδειξη, προβολή και καταγραφή του αρχειακού τεκμηριωτικού φωτογραφικού υλικού, καθώς αποτυπώνει πτυχές της καθημερινής ζωής, της ιστορίας και του χώρου του παρελθόντος.  

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μέρος των συνδεόμενων δραστηριοτήτων του 24ου Υβριδικού Μεσογειακού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και υλοποιείται από το τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Διαχείρισης της Εταιρείας Φίλων Μεσογειακού Κινηματογράφου και Τεχνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ένωση Πολιτών της Μεσογείου.