Την άμεση στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και των δυο Νοσοκομείων της Λάρισας καθώς και την ανανέωση των συμβάσεων 100 συμβασιούχων εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας της 5ης ΥΠΕ, ζητά με ομόφωνες αποφάσεις του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων.

Η έκδοση των ψηφισμάτων αποτελούν το αποτέλεσμα της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάσταση με την πανδημία  που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, με τη συμμετοχή υγειονομικών και εκπροσώπων φορέων της πόλης.

Τα ψηφίσματα είναι τα εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΕΣΥ-COVID19

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, μπροστά στη μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοιού και στον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας, λόγω μη ικανοποιητικών και επαρκών μέτρων της κυβέρνησης να προβεί στην κάλυψη των μεγάλων κενών σε προσωπικό, κλίνες ΜΕΘ και άλλων κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών, τόσο από τον Covid-19, όσο και από άλλες αιτίες, ζητάει από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε:

1) Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας-πρόνοιας μαζί με το προσωπικό τους, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό, χωρίς όρους κερδοσκοπίας για να μπουν στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας.

2) Άμεση επαναλειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και ενεργοποίηση του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου για την ένταξη στον ευρύτερο σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας.

3) Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στη δημόσια υγεία. Μαζικές προσλήψεις με άμεσες διαδικασίες, μόνιμου και πλήρους απασχόλησης ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας και όλης της χώρας.

4) Προμήθεια επαρκών αντιδραστηρίων για δωρεάν τέστ στον πληθυσμό, στο ΠΠΝΛ, στο ΓΝΛ και σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας. Συνεργασία των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων χωρίς κερδοσκοπικούς όρους.

5) Εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων, με όλο τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και άμεση στελέχωσή τους με μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

6) Άμεσο σχεδιασμό για τη μείωση των μαθητών ανά τάξη, με άνω όριο τους 15 μαθητές, ώστε να μειωθεί ο συγχρωτισμός και να προστατευθεί η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για διορισμούς εκπαιδευτικών, ώστε να καλυφτούν τα κενά και για την πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους.

7) Ένταξη όλων των εργαζόμενων στη δημόσια υγεία στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΜΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΩΝ 100 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, εκφράζει την στήριξή του στο δίκαιο αίτημα των 100 και πλέον συμβασιούχων εργαζόμενων στους τομείς της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης στα Κέντρα Υγείας της 5ης ΥΠΕ, να μην απολυθούν στις 31/12/2020, αλλά να ανανεωθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που είχαν υπογράψει, όπως προβλέπει η σχετική τροπολογία, για ένα ακόμα χρόνο.

Εκφράζουμε έντονα την αντίθεσή μας σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αφανείς «ήρωες» του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, να απολύονται και να δίνεται από την κυβέρνηση και την 5η ΥΠΕ η καθαριότητα, η σίτιση και φύλαξη των δημόσιων Κέντρων Υγείας, αύριο και των Νοσοκομείων, σε εργολαβικές εταιρείες που δεν απασχολούν το προσωπικό τους με ίδια δικαιώματα.

Υπάρχει κίνδυνος εάν δεν ακυρωθούν οι συμβάσεις της 5ης ΥΠΕ με τους εργολάβους για την καθαριότητα και τη φύλαξη των Κέντρων Υγείας αυτοί οι εργαζόμενοι να απολυθούν στις 31-12-2020.

Καλούμε την 5η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχος, αλλά να προχωρήσουν άμεσα στην ανανέωση όλων των συμβάσεων των εργαζόμενων συμβασιούχων στην καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη των Κέντρων Υγείας της 5ης ΥΠΕ, μέχρι το τέλος του 2021 όπως προβλέπει η σχετική τροπολογία.

Να προχωρήσουν σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους απασχόλησης τόσο για τις συγκεκριμένες κατηγορίες, αλλά και μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στα νοσοκομεία.

Να εντάξουν όλους τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία, στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.