Με αυτό τον πολύ πρωτότυπο τρόπο η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα προτρέπει τους επισκέπτες της να εφαρμόζουν τους υγειονομικούς κανόνες και τα μέτρα προστασίας κατά της διάδοσης του κορωνοϊού στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στο Μουσείο.

Το έργο επιλέχθηκε και μετά από γραφιστική επεξεργασία –φορώντας χειρουργική μάσκα-προτρέπει τους επισκέπτες να εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας κατά την επίσκεψή τους.

Πρόκειται για το έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου (1903-1984) με τίτλο «Πορτραίτο κοριτσιού» το οποίο δημιουργήθηκε το 1927. Είναι ζωγραφισμένο με λάδι πάνω σε κόντρα πλακέ και έχει διαστάσεις 69 x 48 cm, ανήκει στη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα και εκτίθεται στη μόνιμη έκθεση της Συλλογής «ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ» στην ενότητα «Οικειότητα»

Στο έργο εικονίζεται νεαρή κοπέλα καθισμένη διαγώνια προς τα αριστερά. Έχει κοντά μαύρα μαλλιά, βλέμμα αφηρημένο που δεν κοιτάζει το θεατή και χείλη σμιχτά.

Φοράει καρό σακάκι με γκρι, πορτοκαλί, πράσινα και μαύρα χρώματα. Από μέσα φοράει λευκό φόρεμα με γιακά και γραβάτα. Τα χέρια της είναι πλεγμένα πάνω στα πόδια της.

Το φόντο είναι ουδέτερο και σε γκρίζο χρώμα. Το περίγραμμα διακρίνεται καθαρά και οι σκιές στο πρόσωπο και τα χέρια είναι έντονες. Η εικόνα δίνει την αίσθηση της συστολής και αθωότητας. Από τον τρόπο που έχουν τοποθετηθεί τα χρώματα το έργο εντάσσεται στον εξπρεσιονισμό. Στο πρόσωπο δεν κυριαρχούν οι απαλές μεταβάσεις αλλά απότομη εναλλαγή σκούρων και φωτεινών τόνων.

Ο Πολύκλειτος Ρέγκος γεννήθηκε το 1903 στη Νάξο. Σπούδασε ζωγραφική από το 1920 ως το 1926 στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1930 πήγε στο Παρίσι όπου έμεινε ως το 1935 σπουδάζοντας ζωγραφική και χαρακτική. Το 1933 βρέθηκε στο Άγιον Όρος, Από το 1935 έμεινε στη Θεσσαλονίκη όπου και πέθανε το 1984.

Πληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
Γ. Παπανδρέου 2-41334 Λάρισα
Τηλ. 2410616266, 2410623615
Email: info@katsigrasmuseum.gr

www.katsigrasmuseum.gr