Την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην αυλή της Πινακοθήκης καλλιτεχνικό διήμερο εικαστικής δημιουργίας με τίτλο «Φθινοπωρινές Πινελιές και Εργαστηρίων Θαύματα». Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Παράλληλα, ετοιμάζεται έκθεση των 30 χρόνων παιδικών έργων που βρίσκονται στο ντεπό του Ελεύθερου Εργαστηρίου, η οποία θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα.

Όλα αυτά τα χρόνια το Ελεύθερο Εργαστήρι αποτελεί για την πόλη μας μια εικαστική κυψέλη που οργανώνει κάθε προσπάθεια των ατόμων που βρίσκουν ευχαρίστηση στην καλλιτεχνική δημιουργία ενώ παράλληλα, με τις εικαστικές παρεμβάσεις του στην πόλη, συμβάλλει στην πολιτιστική της αναβάθμιση.

     Το πρόγραμμα του διημέρου έχει ως εξής:

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου:

-Εργαστήριο-κατασκευή για παιδιά, ώρες 18:30 έως 21:00

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία με απλά υλικά, όπως εφημερίδες, πινέλα και χρώματα να δημιουργήσουν τα δικά τους πραγματικά ή φανταστικά ζωάκια. Η ελεύθερη δημιουργική έκφραση συναντά την παιδική  φαντασία παραδίδοντας ένα αποτέλεσμα μοναδικό!

- Ξενάγηση σε έκθεση, ώρα 19:00, είσοδος ελεύθερη

«Το τοπίο- μέσα από τη ματιά του συλλέκτη» από την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Χρύσα Δραντάκη. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μουσείου Κατσίγρα με το Μουσείο Δάμτσα, στο πλαίσιο της δικτύωσης των μουσείων της Θεσσαλίας και με αφορμή το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».Το ενδιαφέρον της έκθεσης είναι η ‘συνομιλία’ που αναπτύσσεται μεταξύ των έργων των δύο Μουσείων, αναδεικνύοντας τη ματιά των δύο ‘γειτόνων’, του Γ.Ι. Κατσίγρα και του Α. Δάμτσα.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου

-Εργαστήρια κεραμικής και χαρακτικής για ενήλικες, ώρες 18:30 έως 21:00

*κεραμική: Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να πειραματιστεί εκφραστικά με τον πηλό ενώ παράλληλα θα παρακολουθήσει επίδειξη της τεχνικής raku· είναι μια τεχνική κεραμικής που ανάγεται στα αρχαία χρόνια και που εδώ θα πραγματοποιηθεί με αυτοσχέδιο φούρνο. Προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα όταν το αγγείο εξάγεται πυρόπλαστο στους 1.000ο C και σκεπάζεται με πριονίδι ή άλλη καύσιμη ύλη για να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα διακόσμησης αυτής της τεχνικής. 

*χαρακτική: ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να μυηθεί στην τέχνη της χαρακτικής που οι απαρχές της ανάγονται στα βάθη των αιώνων. Εργαλεία, χαρτιά και μελάνια θα βρίσκονται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για να δημιουργήσει το προσωπικό του έργο.

-Μουσική βραδιά, ώρα 21:00

Την γιορτή θα πλαισιώσει με τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε το μουσικό σχήμα «Τέχνης Ωδή» με τους μουσικούς Στάθη Θεοχαράκη (ηλεκτρικό πιάνο) και Γιώργο Αποστολόπουλο (φωνή).