Επαφή με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου πραγματοποίησε η βουλευτής Λάρισας κα Στέλλα Μπίζιου, ζητώντας διευκρινίσεις για την αναστάτωση που δημιουργήθηκε φέτος από τον τρόπο ένταξης των παιδιών στα ΚΔΑΠ της χώρας γενικότερα, αλλά και του νομού Λάρισας ειδικότερα.

Η υφυπουργός ανέλυσε στη Λαρισαία βουλευτή την λογική και την μέθοδο λειτουργίας τόσο των βρεφονηπιακών σταθμών, στους οποίους εντάχθηκαν φέτος 15.000 παιδιά περισσότερα από πέρυσι, όσο και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ).

Δόθηκε προτεραιότητα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αφού δέσμευσή μας και προσωπική του πρωθυπουργού είναι «κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών».

Φέτος στα ΚΔΑΠ αποφασίστηκε να εφαρμοστεί το σύστημα μοριοδότησης επειδή δέχθηκαν 40.000 περισσότερες αιτήσεις από πέρυσι.

Η ένταση δημιουργήθηκε επειδή τα voucher τα διεκδικούν πολύ περισσότεροι φορείς,δηλαδή δημόσια και ιδιωτικά ΚΔΑΠ, αφού οι Ιδιωτικές δομές αυξήθηκαν φέτος κατά 124%, ήταν 465  και έγιναν 1043, ενώ οι δημοτικές ήταν 424 και γίνανε 690.

Πέρυσι τα voucher για ΚΔΑΠ ήταν 72.053 και φέτος 65.619. Η διαφορά είναι πολύ μικρή και πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι φέτος δόθηκαν πιο «ακριβά» voucher.

Επίσης πέρυσι οι επιτυχείς αιτήσεις ήταν 67.520 (όσα και τα voucher που δόθηκαν), ενώ φέτος ήταν 110.830, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας αυτής της τεράστιας αύξησης των προσφερόμενων θέσεων από τις νέες δομές ΚΔΑΠ.

Εν κατακλείδι, η υπερβάλλουσα ζήτηση για voucher που αφορούν ΚΔΑΠ, λόγω της ραγδαίας αύξησης των ιδιωτικών και δημοτικών δομών και των διαθέσιμων θέσεων δεν μπορεί να καλυφθεί χωρίς σημαντική αύξηση στον προϋπολογισμό του προγράμματος.

Αυτό που δεν πρέπει να παραβλέπουμε είναι ότι σε μία περίοδο μεγάλης ύφεσης, όπως η παρούσα, λόγω της υγειονομικής κρίσης, καταφέρνουμε να διασφαλίσουμε την πρόσβαση στην προσχολική αγωγή για επιπλέον 15.000 παιδιά δημιουργώντας με ιδίους πόρους το λεγόμενο «παράλληλο» πρόγραμμα αξίας 30.000.000€. Αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία!