Σε ανακοίνωση της η Νέα Λάρισα αναφέρει τα εξής: "Η σύσταση των εν λόγω επιτροπών αναφέρεται στο άρθρο 11 του κανονισμού λειτουργίας του ΔΣ και φυσικά, είναι υπό την ευθύνη και εποπτεία του Προέδρου του ΔΣ. 

Να σημειωθεί απλά για την ενημέρωση των δημοτών ότι, η συμμετοχή στις άτυπες επιτροπές καθώς και, στις συνεδριάσεις του ΔΣ και των άλλων θεσμοθετημένων επιτροπών είναι αμισθί (στην κυριολεξία ούτε … νερό!)

Από την 1η κιόλας συζήτηση στην έναρξη της θητείας θεωρήσαμε τις επιτροπές άτυπες αλλά, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ. 

Ζητήσαμε άμεσα :

1. Tην αλλαγή των θεματικών πεδίων των επιτροπών (με αναθεώρηση του άρθρου του κανονισμού όπου αναφέρονται οι τίτλοι τους). 

Κι αυτό διότι, μέσα από στοχευμένες «συγχωνεύσεις» αλλά και με νέες θεματικές αναφορές που δεν υπάρχουν (πχ Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου, Παιδείας) να υπήρχε προοπτική λειτουργίας τους και απόδοσης.

ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ στην αρχή της θητείας (2014) με το αιτιολογικό ότι, η ΔΑ δεν ήταν έτοιμη να προτείνει αλλαγές με τη δέσμευση να γίνει για το 2016.

ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ όμως ούτε και φέτος! Παρότι το ζητήσαμε ξανά.

2. Την λειτουργία των επιτροπών ως «προπαρασκευαστικές» με εισηγητικό χαρακτήρα σε θέματα που παραπέμπονται σ’ αυτές και που το ΔΣ πρέπει επισταμένως να συζητήσει και να αποφασίσει (πχ έγκριση κανονισμού ονοματοδοσίας, έγκριση κανόνων λειτουργίας και εποπτείας λαϊκών αγορών και εμπορίου κά). Αυτό άλλωστε το προβλέπει για τον Πρόεδρο του ΔΣ το άρθρο 11 παράγρ. 6.

ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ αλήθεια, παρέπεμψε ο Πρόεδρος του ΔΣ θέμα προς τις «ανενεργές» επιτροπές; KAMIA!

3. Την «ανάληψη μετρήσιμης ευθύνης» από τον Πρόεδρο κάθε επιτροπής για τη λειτουργία της, Πρόεδρο που θα μπορούσε να ΜΗΝ είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής αρχής ( το άρθρο 11 παράγρ. το επιτρέπει). Και εμείς το θέσαμε αυτό εξαρχής. 

ΣΕ ΟΛΕΣ τις άτυπες επιτροπές  (14)η Δημοτική αρχή έθεσε ως Πρόεδρο δημοτικό σύμβουλο της. (3 επιτροπές ο Πρόεδρος του ΔΣ, 7 επιτροπές  5 Αντιδήμαρχοι και 4 επιτροπές 3 δημοτικοί σύμβουλοι).

Ο ρόλος της Αντιπολίτευσης, όπως εμείς τουλάχιστον τον αντιλαμβανόμαστε και δεσμευτήκαμε εξαρχής είναι η δημιουργική αντιπολίτευση μη αρνούμενοι και συμμετοχή στην ευθύνη. Όταν για παράδειγμα, κληθήκαμε σε επιτροπή από τον Πρόεδρο του ΔΣ για την αναβάθμιση του παζαριού όχι απλά συμμετείχαμε αλλά, προτείναμε και συνδιαμορφώσαμε έναν νέο φιλόδοξο κανονισμό.

Επιλέχτηκε από τη ΔΑ η μονομερής διαχείριση θέσεων ευθύνης στις άτυπες επιτροπές του ΔΣ.

Καταθέσαμε πλείστα ζητήματα σε τομείς (αγροτικά, ονοματοδοσία, λαϊκές αγορές, υγεία, αθλητισμός κά) που θα μπορούσαν οι Πρόεδροι των άτυπων επιτροπών να τις ενεργοποιήσουν καλώντας τα μέλη τους. ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΡΑΞΑΝ!

Είναι λοιπόν τουλάχιστον προκλητικό να «επιμερίζει »  η ΔΑ την αποκλειστική της ευθύνη για την σε συντριπτικό βαθμό αποτυχημένη λειτουργία των άτυπων επιτροπών 18 μήνες τώρα και να «εγκαλεί» την Αντιπολίτευση! 

Και μάλιστα, όχι μέσω του αρμόδιου Προέδρου του ΔΣ αλλά, μέσω ενός Αντιδημάρχου ο οποίος θέλοντας να καταδείξει την «απουσία» της αντιπολίτευσης, φέρνει «τρανό παράδειγμα» την επιτροπή προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου.   Η απάντηση σ’ αυτό  όμως συγκεκριμένα, θα έρθει σύντομα και θα αντιληφθούν οι δημότες τι συμβαίνει και με τις προσλήψεις 18 μήνες τώρα".