Για 3η συνεχόμενη χρονιά οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου Λάρισας παίρνουν μέρος και διακρίνονται στην Πανελλήνια μαθητική προσομοίωση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη» που διοργάνωσε η Κοιν.Σ.Επ. «ΡΟΗ», με σκοπό εκπαιδευτικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό στη Θεσσαλονίκη.
Η 3η Πανελλήνια μαθητική προσομοίωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» έχει τεθεί υπό την αιγίδα των:α) Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, β) Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, γ) Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Μακεδονίας και Θράκης), δ) Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ε) Δήμου Θεσσαλονίκης.
Έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα σχετικά με την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και τη γνωριμία και εξοικείωσή τους με ζητήματα εφαρμογής των σχετικών διεθνών Συμβάσεων του ΟΗΕ. Προς αυτό το σκοπό δημιουργήθηκαν διάφορες Επιτροπές, που λειτουργούν στο πλαίσιο των διεθνών πράξεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Σε αυτές οι μαθητές εκπαιδεύονται στις σημαντικότερες συμβάσεις του ΟΗΕ που έχουν κυρωθεί με τυπικούς νόμους από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου.
Παράλληλα οι μαθητές εξοικειώνονται στα ζητήματα εφαρμογής των διεθνών πράξεων από τα κράτη μέρη, μαθαίνουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου, να δέχονται τα επιχειρήματα των άλλων, να σέβονται τις απόψεις των άλλων κρατών και να αναπτύσσουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία, προκειμένου να πείσουν για τις θέσεις τους. Επίσης γνωρίζουν τη διαδικασία των Επιτροπών, τη διαδικασία ενός διεθνούς forum, τη διπλωματία όπως αυτή εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού, βασισμένη σε κανόνες διεξαγωγής γόνιμου διαλόγου και στην καλλιέργεια του σεβασμού σε επίπεδο αντιλογίας.
Πήραν μέρος οι μαθητές: Αραμπατζή Θεοδώρα, Βουμπάρη Μαρία, Δημοβέλη Ιωάννα, Καρακίτσιου Χριστίνα, Καραχάλιου – Βλιτσάκη Ασημίνα, Λάμαρη Βαρβάρα, Ντάβαρη Λουκία, Ντόστας Θεόδωρος, Πετρενίτη Μαρία, Πετσέτα Ευαγγελία, Σκεντέρη Δάφνη, Τοκμακίδου Αναστασία (από τη Γ τάξη του Γυμνασίου) και η Πατσιούρα Σοφία (από τη Β τάξη του Γυμνασίου).
Διακρίθηκαν οι:
•    Πατσιούρα Σοφία,μαθήτρια της Β’ τάξης του 5ου Γυμνασίου Λάρισας, που απέσπασε το βραβείο του καλύτερου Αγορητή στην Επιτροπή για την εξάλειψη όλων των μορφών Διακρίσεων σε βάρος των Γυναικών, υπερασπίζοντας τα Δικαιώματα των ηλικιωμένων γυναικών.
•    Πετρενίτη Μαρία μαθήτρια της Γ’ τάξης του 5ου Γυμνασίου Λάρισας, που απέσπασε «εύφημη μνεία» στην Επιτροπήγια τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, όσον αφορά στο δικαίωμά τους στην εργασία και την απασχόληση.
•    Σκεντέρη Δάφνη,μαθήτρια της Γ’ τάξης του 5ου Γυμνασίου Λάρισας, που απέσπασε «εύφημη μνεία» στην Επιτροπή γιατα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, όσον αφορά στο δικαίωμά τους στην ισότητα απέναντι στον νόμο.
Στο πλαίσιο της διασχολικής συνεργασίας 5ου Γυμνασίου Λάρισας και 5ου Λυκείου Λάρισας στην ομάδα συμμετείχε και η Κοσμάνου Ιωάννα, μαθήτρια Α τάξης του 5ου Λυκείου –υπεύθυνη καθηγήτρια για το Λύκειο η κ. Γιαννακάκη Αρχοντία. Η μαθήτρια πήρε «εύφημη μνεία»στην Επιτροπή για την Εξάλειψη των Διακρίσεων σε Βάρος των Γυναικών: Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
Η συμμετοχή στην προσομοίωση έγινε σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου Λάρισας.
Την προετοιμασία και τη στήριξη των μαθητών είχαν οικαθηγητές: Δεληζώνα Ζωή, φιλόλογος (Διευθύντρια), Καρρά Αποστολία, φιλόλογος και Κατσαβός Ιωάννης, Αγγλικής Φιλολογίας.