Σε έναν απολογισμό των εκπαιδευτικών του δράσεων για το έτος που έφυγε (2018) προχώρησε το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής:

Το ΕΚΑΒ λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο επί 24ώρου βάσεως με διαρκή και πλήρη ετοιμότητα όλου του προσωπικού.
Σκοπός του Ε.Κ.Α.Β. είναι η παροχή Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής Φροντίδας και Βοήθειας στον Τραυματία η Ασθενή συνάνθρωπό μας, και η Ασφαλής και Γρήγορη Μεταφορά του στον Πλησιέστερο και Καταλληλότερο Υγειονομικό Σχηματισμό.
Το ΕΚΑΒ λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο επί 24ώρου βάσεως με διαρκή και πλήρη ετοιμότητα όλου του προσωπικού.
Το έμψυχο δυναμικό του ΕΚΑΒ αποτελείται από Γιατρούς, Νοσηλευτές, Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρων, Τεχνικούς, Διοικητικούς.
Η Ιατρική υπηρεσία στελεχώνει τις Κινητές Νοσοκομειακές Μονάδες και έχει καθοριστικό ρόλο στο συντονιστικό έργο του ΕΚΑΒ.
Η ψυχή όμως του ΕΚΑΒ είναι οι Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρων. Το έργο του Διασώστη συνίσταται στο να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει στον τόπο του συμβάντος απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις και να διακομίζει με ασφάλεια τους πάσχοντες κάτω υπό συνεχή επίβλεψη στον πλησιέστερο υγειονομικό σχηματισμό.
Φυσικά πολλοί παράγοντες κάνουν τη δουλειά του Διασώστη δύσκολη και επικίνδυνη. Για παράδειγμα η οδήγηση σε δυσμενείς  κυκλοφοριακές ή καιρικές συνθήκες (βροχή, παγετός, ομίχλη, χιόνια, καύσωνας κτλ.) αλλά και η εργασία σε επικίνδυνο περιβάλλον όπως σε σεισμούς, εκρήξεις, φωτιές, μολυσματικές ασθένειες κ.α.
Επιπλέον είναι οι πρώτοι που πολλές φορές δέχονται τη δυσαρέσκεια των πολιτών για πιθανές ελλείψεις και αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) ενώ φορτίζονται και οι ίδιοι ψυχικά και συναισθηματικά επηρεαζόμενοι από τους πάσχοντες τους συγγενείς ή τους παρευρισκόμενους.
Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της Αλυσίδας Διάσωσης αποτελούν οι Τηλεφωνητές – Ασυρματιστές του ΕΚΑΒ.
Οι Τηλεφωνητές έχουν την ευθύνη της σωστής επικοινωνίας με τον πολίτη και το μεγάλο βάρος του να αξιολογούν σωστά τη σοβαρότητα της κατάστασης σε σύντομο χρονικό διάστημα, και μάλιστα πολλές φορές όταν ο συνομιλητής βρίσκεται σε κατάσταση πανικού.
Οι Ασυρματιστές είναι εκείνοι που βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους Διασώστες και συντονίζουν το έργο της διακομιδής των ασθενών, κατευθύνοντας σωστά το Ασθενοφόρο και δίνοντας στο Πλήρωμα όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες.
Ο στόλος των οχημάτων του ΕΚΑΒ αποτελείται από τα Απλά Ασθενοφόρα, τις Κινητές Μονάδες και τις Μοτοσικλέτες. Όλα τα Ασθενοφόρα διαθέτουν Εξοπλισμό για τη Βασική Υποστήριξη Ζωής καθώς και όλο τον απαραίτητο Εξοπλισμό για Ακινητοποίηση και Μεταφορά Πολυτραυματία. Οι Κινητές Μονάδες διαθέτουν επιπλέον Ιατρικά Μηχανήματα και Φάρμακα για Εξειδικευμένη Υποστήριξη Ζωής, τα οποία βέβαια χρησιμοποιούνται από το Γιατρό της Μονάδας.   
Στον οργανισμό του ΕΚΑΒ προβλέπεται η λειτουργία  Περιφερειακών Παραρτημάτων.

Η Θεσσαλία είναι η 5η Περιφέρεια - Παράρτημα με έδρα τη Λάρισα. Οι νομοί Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας αποτελούν Τομείς άμεσα συνδεδεμένους με τη Λάρισα.
Το Ε.Κ.Α.Β. Λάρισας ξεκίνησε τη λειτουργία του στα μέσα του 1989 στα χρόνια που ακολούθησαν ενισχύθηκε με προσωπικό και μέσα ώστε σήμερα να βρίσκεται σε ένα πολύ καλό Επίπεδο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας και Παροχής Υπηρεσιών Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής Φροντίδας.
Μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Ε.Κ.Α.Β. Λάρισας είναι η Εκπαίδευση η οποία υλοποιείται σε 3 επίπεδα.
1ο Επίπεδο
α) Περιλαμβάνει την Εκπαίδευση των Υπηρετούντων Υπαλλήλων του Ε.Κ.Α.Β.
β) Περιλαμβάνει την Εκπαίδευση των Σπουδαστών των Ι.Ε.Κ. Ε.Κ.Α.Β.
2ο Επίπεδο (Ειδικές ομάδες).
Περιλαμβάνει την Εκπαίδευση Ειδικών Κατηγοριών συμπολιτών μας όπως Αστυνομικοί, Δημοτικοί Αστυνομικοί, Πυροσβέστες, Λιμενικοί, Στρατιωτικοί, Εκπαιδευτικοί, Υγειονομικοί, Ναυαγοσώστες κτλ.
3ο Επίπεδο (Γενικός πληθυσμός).
Περιλαμβάνει την Εκπαίδευση Πολιτών, Ομάδων Πολιτών, Συλλόγων, Μαθητών, Εργαζομένων, Υποψηφίων Οδηγών κ.α., σε θέματα Παροχής Α’ Βοηθειών και Βασικής Υποστήριξης Ζωής.
Το εκπαιδευτικό έργο του Ε.Κ.Α.Β. Λάρισας μέχρι και σήμερα είναι μεγάλο και σημαντικό.
Η εκπαιδευτική προσφορά του σε όλα τα παραπάνω επίπεδα είναι ουσιαστική και ανεκτίμητη.
6η Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης & πρόληψης.

Το ΕΚΑΒ Λάρισας υλοποίησε από 15 μέχρι 19 Δεκεμβρίου 2018, στα πλαίσια της 6ης Πανελλήνιας Εβδομάδας Εκπαίδευσης & πρόληψης, ανοικτές Εκπαιδευτικές – Ενημερωτικές δραστηριότητες στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στη Λάρισα και τους τομείς Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα δράσεων οι οποίες υλοποιήθηκαν είναι :
α).  Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 από ώρα 10:00 έως 14:00 στη Λάρισα (Κεντρική Πλατεία).
β).  Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 από ώρα 10:00 έως 14:00 στο Βόλο (Πλατεία Αγ. Νικολάου).
γ).  Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018 από ώρα 10:00 έως 14:00 στα Τρίκαλα (Κεντρική Πλατεία).
δ).  Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 από ώρα 10:00 έως 14:00 στην Καρδίτσα (Κεντρική Πλατεία).
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε κεντρικούς υπαίθριους χώρους, στους οποίους γίνονταν ενημέρωση, επιδείξεις σε Πολίτες, όπως επίσης και πρακτική εξάσκηση σε διάφορες δεξιότητες.
Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου υλοποιήθηκε η ¨Ημερίδα Δράσεων Πρόληψης & Εκπαίδευσης¨ στην Αγριά Μαγνησίας, με θέμα ¨Διαχείριση Επειγουσών Καταστάσεων & Βασική Υποστήριξη Ζωής¨. Η Ημερίδα υλοποιήθηκε στα πλαίσια της ¨6ης Εβδομάδας Πρόληψης & Εκπαίδευσης¨ του ΕΚΑΒ.  Ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Διευθυντή του ΕΚΑΒ Ηρακλείου κ. Δημητρίου Βουρβαχάκη (Ιατρού Αναισθησιολόγου) και του Ευάγγελου Κελλαράκη (Διασώστη – Πλήρωμα Ασθενοφόρου) του ΕΚΑΒ Ηρακλείου, οι οποίοι έχασαν τη Ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα, στη διάρκεια μετακίνησης τους για υλοποίηση Εκπαιδευτικού προγράμματος σε πολίτες.
Διοργανωτές της ημερίδας ήταν το ΕΚΑΒ Λάρισας και η Εθελοντική Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγριάς.
Συμμετείχαν με ομιλίες το  ΠΣ, η ΕΛ.ΑΣ και επιστημονικοί συνεργάτες της ΕΟΑΕΠΠ Δ. Αγριάς
Συνολικά πάνω από 2000 συμπολίτες μας συμμετείχαν ενεργά στις εκδηλώσεις με διάφορους τρόπους (ενημερώθηκαν για το ΕΚΑΒ, εκπαιδεύτηκαν και εξασκήθηκαν σε πρακτικές δεξιότητες κτλ). Επίσης εκδηλώθηκε η επιθυμία από πολλούς απλούς πολίτες αλλά και από οργανωμένες ομάδες (σύλλογοι, επιχειρήσεις, φορείς κτλ) να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιήσει το ΕΚΑΒ Λάρισας στο άμεσο μέλλον.
Στους ίδιους χώρους βρίσκονταν και οχήματα του ΕΚΑΒ (Ασθενοφόρα & Μοτοσυκλέτες) με σκοπό την επίδειξη του εξοπλισμού και των μέσων που διαθέτουν, καθώς και των δυνατοτήτων και πλεονεκτημάτων που τα χαρακτηρίζουν.
Το προσωπικό το οποίο αξιοποιήθηκε για τις παραπάνω ημέρες και δράσεις ήταν Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρων (πιστοποιημένοι εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ).
Όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις οργανώθηκαν με την καθοδήγηση και εποπτεία της διευθύντριας του ΕΚΑΒ Λάρισας Κας Βασιλικής Αυγέρη και υποστηρίχτηκαν από το Γρ. Εκπαίδευσης σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους Κρατικούς ή Εθελοντικούς φορείς & Οργανώσεις που συνεργάζονται και συνδράμουν το έργο του ΕΚΑΒ κατά τόπους.
Ευχαριστούμε θερμά τους συμπολίτες μας που για μια ακόμη χρονιά ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν ενεργά στις εκδηλώσεις του ΕΚΑΒ.
Ευχαριστούμε επίσης τους Δήμους Λάρισας, Βόλου, Τρικκαίων και Καρδίτσας για την διάθεση των χώρων και την υποστήριξη τους στις εκδηλώσεις που υλοποιήθηκαν.
Απολογισμός εκπαιδευτικών δράσεων 2018

Ήδη κατά το έτος 2018 από το Γραφείο Εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ Λάρισας, διοργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν 113 Εκπαιδευτικά Προγράμματα διάρκειας 673 ωρών και Εκπαιδεύτηκαν – Ενημερώθηκαν συνολικά  7207 άτομα.
Στόχος για το 2019 είναι η Εκπαίδευση, σε θέματα Παροχής Α’ Βοηθειών και Βασικής Υποστήριξης Ζωής κτλ., Πολιτών ή  Ομάδων Πληθυσμού όπως : Σύλλογοι , Φορείς, Υπηρεσίες, Σχολεία κτλ. Προτεραιότητα είναι ακόμη και η Εκπαίδευση Ειδικών Επαγγελματικών Ομάδων όπως: Αστυνομικοί, Πυροσβέστες, Στρατιωτικοί, Εκπαιδευτικοί, Προσωπικό Δ.Ε.Κ.Ο., Υγειονομικοί, Ναυαγοσώστες  σε Εξειδικευμένα κατά περίπτωση Εκπαιδευτικά Προγράμματα που Καταρτίζονται από το ΕΚΑΒ Λάρισας σε συνεργασία με τους ενδιαφερομένους.
Οι Εκπαιδευτές που ασχολούνται με τις παραπάνω δραστηριότητες είναι κάτοχοι Τίτλων και Πτυχίων παρακολούθησης Προγραμμάτων Εκπαίδευσης, αναγνωρισμένων τόσο σε Εθνικό όσο και σε Διεθνές Επίπεδο.
Η Κα Βασιλική Αυγέρη δεσμεύτηκε για εντατικοποίηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης ώστε οι Γνώσεις και η Εμπειρία των Εκπαιδευτών του ΕΚΑΒ Λάρισας να Εγγυώνται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε οποιοδήποτε Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα συμμετάσχουν.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΚΑΒ Λάρισας επικοινωνήστε στο τηλ. 2410.685.219 & fax. 2410.617.116 (Δευτέρα - Παρασκευή και ώρες  07:00 - 15:00, Ξενοφώντας Λέτσας)