Εν μέσω αντιδράσεων έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες (394 Σύροι και Αφγανοί) χθες στην Λάρισα και εγκαταστάθηκαν στο παλιό εργοστάσιο της ΡΟΚΑ στον παλιό δρόμο προς Θεσσαλονίκη.

Οι διαμαρτυρίες όμως έχουν να κάνουν με το στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου», το οποίο θα απορροφήσει το σύνολο των προσφύγων στην Λάρισα, και τις περιοχές Μάνδρας, Κουτσόχερου και Ραχούλας που γειτνιάζουν με αυτό.

Η ένταση μεταφέρθηκε χθες βράδυ και στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρισας, όπου παραβρέθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κάτοικοι από τις παραπάνω περιοχές, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να διακοπεί η συνεδρίαση μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Υπήρξαν μάλιστα και ακραίες φωνές του τύπου «δεν θέλουμε δολοφόνους στα σπίτια μας», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει πως είναι άλλο πράγμα η ανησυχία και άλλο τα ακραία ρατσιστικά κηρύγματα.

Νωρίτερα, το μεσημέρι, η Δημοτική αρχή προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα με συζήτηση που έγινε στην πλατεία της Μάνδρας από τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Δεληγιάννη και δημοτικούς συμβούλους, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Οι κάτοικοι ζητούν επίσης την περίφραξη και φύλαξη του καταυλισμού των προσφύγων επί 24ώρου βάσεως ενώ φοβούνται ότι αν γίνει χρήση και των σαράντα στρεμμάτων του στρατοπέδου «Ευθυμιόπουλου» οι φιλοξενούμενοι μπορεί να ανέλθουν στις 2.500!

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου τόνισε από την πλευρά της πως «ο χώρος της ΡΟΚΑ δεν πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις, ενώ μας επιβλήθηκε η απόφαση του στρατοπέδου Ευθυμιόπουλου χωρίς να ερωτηθούμε». Πρόσθεσε ακόμη ότι την φοβίζει το κύκλωμα των διακινητών, με ανήλικα προσφυγόπουλα, ζητώντας να υπάρξει «υψίστη φύλαξη στη δομή».

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η επιλογή αλλά και η ασφάλεια του στρατοπέδου ανήκει στον στρατό ο οποίος θα φροντίζει και την σίτιση των προσφύγων. 

* Η φωτό είναι από την ΕΡΤ