Μετά τα περιστατικά τηλεφωνικών οχλήσεων περιοχών του νομού... ήρθε και η σειρά της πόλης της Λάρισας, όπου αρκετοί πολίτες καταγγέλλουν επαναλαμβανόμενα τηλεφωνήματα στα σταθερά τους τηλέφωνα από διαφορετικούς αριθμούς με πρόθεμα εξωτερικού, που τους «βομβαρδίζουν» με συνεχόμενες κλήσεις.

Στην περίπτωση της Λάρισας καταγράφονται περιστατικά από τηλεφωνικές κλήσεις, από αυτοματοποιημένη διαδικασία με ηχογραφημένο μήνυμα, με τις περισσότερες περιπτώσεις να ακούγεται ένα «Hello» (δηλ. γεια σας) ηχογραφημένη στα αγγλικά και στη συνέχεια η κλήση να τερματίζεται.

Πρόκειται για τις λεγόμενες κλήσεις από Bot. H λέξη bot προέρχεται από τη λέξη ρομπότ (robot), δηλαδή ένα πρόγραμμα υπολογιστή που εκτελεί αυτοματοποιημένες εργασίες στο διαδίκτυο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση «βομβαρδίζει» με κλήσεις μία περιοχή σε σταθερά τηλέφωνα, ώστε να διαπιστώσει ποιοι από αυτούς τους αριθμούς είναι ενεργοί με πιθανότερο σενάριο να τους χρησιμοποιήσει για κάποιο λόγο μελλοντικά που προς το παρόν είναι άγνωστος.

Μετά από επικοινωνία με τηλεφωνικό πάροχο, διαπιστώθηκε ότι ο κάτοχος της γραμμής του σταθερού τηλεφώνου που λαμβάνει τις τηλεφωνικές οχλήσεις, δεν μπορεί να θέσει φραγή σε εισερχόμενες κλήσεις από το εξωτερικό ώστε να τις αποφύγει, καθώς δεν δίνεται αυτή η δυνατότητα παρά μόνο φραγή για εισερχόμενες κλήσεις με απόκρυψη αριθμού.

Γιώργος Γκαντέλος Eλευθερία