Να ενισχυθούν άμεσα οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του νομού Λάρισας ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με αναφορά που κατέθεσε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μαζί με τις βουλευτές Λάρισας κ. Άννα Βαγενά και Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας κ. Χαρά Καφαντάρη.

Στην αναφορά τους επισυνάπτεται το σχετικό αίτημα της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας,όπου επισημαίνεται η διαρκής αύξηση κάθε χρόνο των αρμοδιοτήτων των πυροσβεστικών υπηρεσιών (φύλαξη δομών, μεταφορά κρουσμάτων, φύλαξη χώρων αποθήκευσης εμβολίων covid, αποστολή πληρωμάτων και οχημάτων προς Βορά και Νότο για πυρκαγιές και έντονα καιρικά φαινόμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους).

Επίσης υπενθυμίζονται οι προ λίγων μηνών φυσικές καταστροφές (καταστροφικές πλημύρες στο νότιο τμήμα του νομού στην περιοχή των Φαρσάλων), καθώς και οιτελευταίοι καταστροφικοί σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, που κάνουν επίκαιρο και επιτακτικό όσο ποτέ άλλοτε το αίτημα για ενίσχυση του πυροσβεστικού προσωπικού στην περιοχή.

Οι τρεις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να αναλάβει πρωτοβουλίες για την οριστική επίλυση του θέματος.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας: «Μετά και τους τελευταίους καταστροφικούς σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, η Ε.Υ.Π.Σ.Π.Θ επανέρχεται για άλλη μια φορά στο αίτημα για ενίσχυση του πυροσβεστικού προσωπικού στην περιοχή.

Όπως γνωρίζετε, ως ένωση έχουμε επανειλημμένα ζητήσει την αύξηση της οργανικής δύναμης και την επαναφορά αυτής στα επίπεδα του 2019 (μετά και τη μείωση αυτής κατά 32 άτομα το, τόσο εγγράφως με προτάσεις εμπεριστατωμένες (τελευταίο έγγραφο το υπ' αρίθ.235 15-1-, όσο και σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με την πολιτική και φυσική ηγεσία του Π.Σ.

Όμως, μετά και τη δημοσιοποίηση της κατανομής της υπηρετούσας δύναμης για το έτος 2021, οι οργανικές θέσεις των πυροσβεστών στο νομό Λάρισας παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα, δεδομένης και της ιδιαιτερότητας σε σχέση με άλλους νομούς ότι στο σύνολο των παραπάνω οργανικών θέσεων της Λάρισας συμπεριλαμβάνεται και το προσωπικό της ΠΕ.ΠΥ.Δ - ΠΕ.ΚΕ Θεσσαλίας καθώς και της 8ης ΕΜΑΚ Θεσσαλίας.

Με τις αρμοδιότητες των πυροσβεστικών υπηρεσιών να αυξάνονται κάθε χρόνο (φύλαξη δομών, μεταφορά κρουσμάτων, φύλαξη χώρων αποθήκευσης εμβολίων covid, αποστολή πληρωμάτων και οχημάτων προς Βορά και Νότο για πυρκαγιές και έντονα καιρικά φαινόμενα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους) και  μετά τις προ λίγων μηνών φυσικές καταστροφές (καταστροφικές πλημύρες στο νότιο τμήμα του νομού στην περιοχή των Φαρσάλων), είχαμε και έχουμε σε εξέλιξη την ενεργοποίηση των ρηγμάτων του σεισμογενούς νομού Λάρισας και τους καταστροφικούς σεισμούς στην περιοχή.

Για τους παραπάνω λόγους, επανερχόμαστε για άλλη μια φορά και ζητάμε:

Την αύξηση των οργανικών θέσεων πυρονόμωνπυρχ/στών-υπαρχ/στών-πυροσβεστών για το νομό Λάρισας.

Λόγω των καταστροφικών σεισμών και προκειμένου να αυξηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, την ενίσχυση σε προσωπικό με την άμεση μετάθεση στο νομό των 22 πυροσβεστών που υπηρετούν εκτός αυτού (το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών υπηρετούν στη φύλαξη αεροδρομίων της εταιρίας FRAPORT).

Την άμεση έναρξη διαδικασιών για τη δημιουργία πυροσβεστικού σταθμού στον σεισμόπληκτο Δήμο Τυρνάβου με την αντίστοιχη ενίσχυση σε προσωπικό, αίτημα το οποίο ως ένωση έχουμε διατυπώσει και αιτιολογημένα, τόσο παλαιότερα όσο και στις πρόσφατες προτάσεις που καταθέσαμε για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών (ο Δήμος Τυρνάβου με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων προστατεύεται επιχειρησιακά από τον μοναδικό εντός του αστικού ιστού Β' τη τάξει πυροσβεστικό σταθμό της Λάρισας και ο οποίος απέχει τουλάχιστον 20 χ.λ.μ από την έδρα του Δήμου, με ότι αυτό συνεπάγεται στην άμεση αντιμετώπιση πιθανού συμβάντος).

Την άμεση ενίσχυση με πυροσβεστικά οχήματα (ο νομός Λάρισας διαθέτει από τους πιο πεπαλαιωμένους στόλους οχημάτων στη χώρα) και την απόσυρση των προερχόμενων από τη Δασική Υπηρεσία οχημάτων τύπου STEYER, ηλικίας 38 ετών.

Κύριε Υπουργέ,

Οι πυροσβέστες του νομού Λάρισας, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα ανθρώπινης προστασίας, ζητούν από εσάς προσωπικό και μέσα για τη διαφύλαξη της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών τους.»