Αναφορά στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, απέστειλε το πρωί της Δευτέρας ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης με αφορμή τις ζημιές που υπέστησαν αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή της Αγιάς, λόγω της κακοκαιρίας των τελευταίων εικοσιτετράωρων.

Ο κ. Κόκκαλης επισυνάπτει επιστολή του δήμου Αγιάς στην οποία καταγράφεται η έκταση της ζημιάς σε κάστανα και μήλα, ζητώντας την άμεση δρομολόγηση των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ.

Αναλυτικά η επιστολή του δήμου Αγιάς αναφέρει τα εξής: «Η μεγάλη έκταση καστανοδασών στα διοικητικά όρια των Δήμων Αγιάς, Τεμπών και Ζαγοράς-Μουρεσίου έδωσε την ευχέρεια να δημιουργηθούν καστανοπερίβολλα στους Δήμου μας και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι των ορεινών οικισμών να ασχοληθούν με την καστανοκαλλιέργεια.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κάστανο να αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος όλων των ορεινών οικισμών του Κισσάβου, του Μαυροβούνιου και του Πηλίου. Στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγιάς έχουν ιδρυθεί στους ορεινούς οικισμούς τα τελευταία χρόνια, τρεις αγροτικοί-μεταποιητικοί συνεταιρισμοί με κύριο προϊόν παραγωγής και εμπορίας το κάστανο, στα διοικητικά όρια του Δήμου Τεμπών ένας αγροτικός συνεταιρισμός στα ιστορικά Αμπελάκια και στα διοικητικά όρια του δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου ο αρχαιότερος και μακροβιότερος αγροτικός συνεταιρισμός που εμπορεύεται κάστανα. Παράλληλα όμως έχει ενισχυθεί και η ενασχόληση των γυναικών με την παραγωγή μεταποιητικών προϊόντων από το κάστανο, όπως γλυκό κουταλιού, μαρμελάδας και αλεύρων.

Από την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα σε όλη την Θεσσαλία επικρατούν έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες (συνολικά μετρήθηκαν 700ηιηι περίπου ύψους βροχής ) οι οποίες συμπίπτουν χρονικά με την περίοδο συγκομιδής του καστάνου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αγρότες μας να μην έχουν πρόσβαση στα καστανοπερίβολα τους και να μην μπορούν να συγκομίσουν τον καρπό τους, ο οποίος λόγω του ορεινού ανάγλυφου των περιοχών είτε να παρασύρεται από τα νερά της βροχής είτε να αποτελεί τροφή για τα αγριογούρουνα και τα τρωκτικά που ευνοούνται σημαντικά απ' αυτές τις συνθήκες.

Αθροιστικά λοιπόν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καστανοπαραγωγοί με τις ασθένειες και του εχθρούς της καστανιάς (μελάνωση, έλκος και σφήγκα της καστανιάς) έρχονται να προστεθούν και οι επιπτώσεις από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες με αποτέλεσμα η ζημιά που έχουν υποστεί οι καστανοπραραγωγοί να θεωρείται πάρα πολύ μεγάλη με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία των ορεινών-μειονεκτικών οικισμών του Κισσάβου του Μαυροβούνιου και του Πηλίου. Επισημαίνεται επίσης ότι ζημιές έχουν υποστεί και οι καλλιέργειες μήλου τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά αλλά και η καλλιέργεια ψυχανθών στα πεδινά.

Για τον λόγο αυτό παρακαλούμε να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες προκειμένου οι κασταναπαραγωγοί καθώς και οι καλλιεργητές μήλων και ψυχανθών να αποζημιωθούν για την ζημιά που υπέστησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.»