Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας γράφτηκε πριν από 17 χρόνια στην κοιλάδα των Τεμπών.

Σε ένα δρόμο που είχε χαρακτηριστεί καρμανιόλα, έμελε να γραφτεί ο επίλογος της σύντομης ζωής 21 μαθητών από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας.

Το ημερολόγιο δείχνει 13 Απριλίου 2003. Απόγευμα Κυριακής, λίγο μετά τις 19:30 και ένα πούλμαν γεμάτο μαθητές επιστρέφει στην Ημαθία μετά από εκδρομή στην Αθήνα.

Τα παιδιά τραγουδούν, φωνάζουν, απολαμβάνουν τη στιγμή. Τίποτα δεν προμηνύει την τραγωδία που θα ακολουθήσει στα επόμενα δευτερόλεπτα.

Το πούλμαν φτάνει στο 388ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της κοιλάδας των Τεμπών. Στο απέναντι ρεύμα κινείται μία νταλίκα που μεταφέρει νοβοπάν. Και ξαφνικά σκοτάδι...

Ο οδηγός της νταλίκας χάνει τον έλεγχο του βαρέως οχήματος, αυτό διπλώνει και πίσω μέρος μαζί με το φορτίο «ξυρίζει» την αριστερή πλευρά του πούλμαν από μπρος μέχρι πίσω.

Από τη σφοδρή σύγκρουση χάνουν τη ζωή τους 21 μαθητές, ενώ άλλοι 9 τραυματίζονται σοβαρά. Το σωστικά συνεργεία, οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί που σπεύδουν στο σημείο δεν μπορούν να πιστέψουν την ανείπωτη τραγωδία. Για ώρες παλεύουν να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες...

Όλη η Ελλάδα βυθίστηκε στο πένθος

Οι εικόνες κάνουν τον γύρο της Ελλάδας και βυθίζουν τη χώρα στο πένθος. Για χρόνια όλοι χαρακτήριζαν καρμανιόλα το συγκεκριμένο κομμάτι της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, όμως ο χαμός 21 παιδιών είναι κάτι που δεν το χωρά ανθρώπου νους.

Ακόμη και σήμερα, 17 χρόνια μετά, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιες είναι οι ακριβείς αιτίες του πολύνεκρου δυστυχήματος. Από τη μία ο οδηγός της νταλίκας οδηγούσε για 6 ώρες χωρίς διάλειμμα, ένα βαρύ όχημα με ελαστικά σε κακή κατάσταση.

Από την άλλη το πούλμαν είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την τραγωδία, τον Οκτώβριο 2008, γίνεται η δίκη.

Αθώος ο οδηγός του λεωφορείου, κάθειρξη 15 ετών στον οδηγό της νταλίκας, φυλάκιση από 4 έως 14 χρόνια στους ιδιοκτήτες της νταλίκας και του εργοστασίου νοβοπάν...

Μαθητής σώθηκε κι έγινε κληρικός

Ανάμεσα στους μαθητές που γλίτωσαν ήταν και ο Μακάριος Λιακόπουλος, ο οποίος μερικά χρόνια αργότερα θα αφιερωθεί για πάντα στον Θεό και θα χειροτονηθεί αρχιμανδρίτης.

Τα όσα έζησε την 13η Απριλίου του 2003 τον στιγμάτισαν για πάντα, ενώ το γεγονός ότι σώθηκε τον έφερε ακόμα πιο κοντά στον Θεό, η πίστη του μεγάλωσε κι εντάχθηκε στους κόλπους της Εκκλησίας...

«Στο σημείο αυτό, με ευθύνη της πολιτείας και στον βωμό του κέρδους, θυσιάστηκαν οι 21 μαθητές της Α’ τάξης του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας», γράφει η μαρμάρινη πλάκα που έχει τοποθετηθεί στο σημείο της τραγωδίας...

reader.gr