Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις για το ελληνικό φαρμακείο σήμερα, καθώς και ο ρόλος του φαρμακοποιού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 6ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2020.

Το συνέδριο διοργάνωσαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας με ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας και υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΙΔΕΕΑΦ.

Τους συνέδρους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Αθανάσιος Κουτσούκης,

Την εναρκτήρια ομιλία στο συνέδριο, με θέμα «Κάθε ανάσα έχει αξία στον χώρο του φαρμακείου: Αναγνώριση, διαχείριση και υποστήριξη ασθενούς με αναπνευστικά προβλήματα», έκανε η κυρία Αθηνά Κουκουφλή, φαρμακοποιός ΑΠΘ, ΜBA - TQM, ΠΑ.ΠΕΙ, μέλος επιστημονικής επιτροπής του Φ.Σ. Λάρισας.

Η ομιλία αυτή αποτελούσε μια προσέγγιση του ρόλου του φαρμακοποιού από τη στιγμή της πρώτης επαφής με τον ασθενή που παρουσιάζει αναπνευστικά προβλήματα έως και την επίλυση του θέματός του.

«Η λήψη ιστορικού, η αναγνώριση των συμπτωμάτων του ασθενούς, η εκτίμηση της κατάστασής του, η παραπομπή σε ειδικό ιατρό και η πρόταση συμπτωματικής αγωγής από τον φαρμακοποιό συνθέτουν όλα μαζί τον απαιτητικό του ρόλο», όπως επισήμανε η κυρία Κουκουφλή.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε επίσης στον ρόλο του φαρμακοποιού ως προς την εκπαίδευση του ασθενούς σε σχέση με την αγωγή του, καθώς και ως προς την ψυχολογική του υποστήριξη και τη συμμόρφωσή του, ενώ στο τέλος δόθηκε έμφαση και στον ρόλο του στη νέα πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται από την πανδημία COVID-19.