Τι διαβάζουμε;
Γιατί διαβάζουμε;
Πώς διαλέγουμε τι θα διαβάσουμε;
Πού βρίσκεται ο αγαπημένος μας χώρος ανάγνωσης;
Πότε είναι η στιγμή που γινόμαστε αναγνώστες;
Ποιες είναι οι αναμνήσεις μας από τα βιβλία που διαβάσαμε;
Απαντήσεις σημεία-πάνω σε έναν χάρτη που μας περιγράφει ως αναγνώστες.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2017, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος προσκαλεί σχολεία, βιβλιοθήκες, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και άλλους φορείς να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σημεία Ανάγνωσης», υλοποιώντας μία ξεχωριστή σειρά δημιουργικών εργαστηρίων για παιδιά και ενήλικες!
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας μαζί με τη Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης που λειτουργεί στο Πνευματικό Κέντρο «Σ. Ζιαζιά» στη Χαραυγή συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά το οποίο συνδέεται νοηματικά με το θέμα της καλοκαιρινής εκστρατείας του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, «Περιπέτειες από σημείο σε σημείο» και αποτελεί μια εγκατάσταση-έκθεση αναγνωστικών εμπειριών και συμπεριφορών παιδιών και ενηλίκων.
Μέσα από το εργαστήριο τα παιδιά θα σκεφτούν και θα καταγράψουν αγαπημένους συγγραφείς και αποσπάσματα βιβλίων, τη σχέση τους με τη βιβλιοθήκη και θα περιγράψουν τα σημεία της αναγνωστικής διαδικασίας που διαμορφώνουν τις αναγνωστικές συμπεριφορές τους. Η καταγραφή δεν θα περιορίζεται μόνο σε κείμενα αλλά θα μπορεί να είναι μια ζωγραφιά, μια φωτογραφία ή ένα οπτικοακουστικό ντοκουμέντο που θα ηχογραφείται ή θα βιντεοσκοπείται στους χώρους της βιβλιοθήκης.
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού(Γ’-ΣΤ’τάξεις) και  θα πραγματοποιηθούν από 2 έως 18 Μαΐου στο χώρο της Βιβλιοθήκης, στον 1ο όροφο, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο. Παράλληλα όλοι οι αναγνώστες που θα επισκεφτούν τη βιβλιοθήκη το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα έχουν την ευκαιρία να  απαντήσουν σε ειδικά ερωτηματολόγια καταγραφής των αναγνωστικών εμπειριών τους.
Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων και των ερωτηματολογίων θα αποσταλούν στην Εθνική Βιβλιοθήκη προκειμένου μετά από επιλογή και επιμέλεια να αποτελέσουν το περιεχόμενο της έκθεσης «Σημεία Ανάγνωσης» που θα εγκαινιαστεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 15 Ιουνίου 2017.
Όσα σχολεία επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα  μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, Ρούσβελτ 59, Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, τηλ:  2410671173.