Σε δήλωσή του για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Β. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής: 

"Η Κυβέρνηση ύστερα από ένα χρόνο, που εξόντωσε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με υπέρογκες χρεώσεις εξαιτίας της αυθαίρετης και μονομερούς ρήτρας αναπροσαρμογής, και αφού οδήγησε τους παρόχους σε υπερκέρδη, ήταν αναγκασμένη, προκειμένου να καταστείλει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις της κοινωνίας, αλλά και προκειμένου να είναι συνεπής στην δικαστική κρίση, που έκρινε περί της μη νομιμότητας της ρήτρας, να δημιουργήσει άλλο ένα τέχνασμα  επικοινωνίας και παραπλάνησης των πολιτών.

Δήθεν από 1-8-2022 καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής ως ξεχωριστή αναφορά στα τιμολόγια, αλλά το αποτέλεσμα θα παραμείνει το ίδιο και χειρότερο.

Με την ανακοίνωση των τιμών ενέργειας από τους παρόχους επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψή μας, περί ενσωμάτωσης της ρήτρας στην τιμή πώλησης της Κιλοβατόρας, η οποία φτάνει και το ένα ευρώ περίπου. Έτσι οι ιδιώτες πάροχοι θα αυξήσουν την κερδοφορία τους υπό την ανοχή της Κυβέρνησης, και οι καταναλωτές θα μείνουν εκτεθειμένοι τόσο απέναντι στους υπέρογκους λογαριασμούς εξαιτίας της αυξημένης τιμής της κιλοβατόρας, αδυνατώντας να καλύψουν τα αναγκαία για την αξιοπρεπή διαβίωση και την διατήρηση υγιών των επιχειρήσεων, αλλά επιπλέον θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αθέμιτες και παραπλανητικές τακτικές των παρόχων.

Ήδη οι πρώτες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές έχουν κάνει την εμφάνισή τους, καθώς πάροχος φάρεται να δηλώνει στη ΡΑΕ μεγαλύτερη τιμή κιλοβατώρας και πάγιο, ενώ στην ιστοσελίδα του που απευθύνεται στους καταναλωτές δηλώνει μικρότερη τιμή κιλοβατώρας, προκειμένου να είναι ελκυστική, ενώ συγχρόνως η διαφορά αυτή, δείχνει ξεκάθαρα ότι η εταιρεία οικειοποιείται την κρατική ενίσχυση.

Άμεσα η Κυβέρνηση έχει ευθύνη, ώστε να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο μέτρων πρόληψης με την δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών και καταστολής, με την απειλή αυστηρών κυρώσεων και προστίμων στους παρόχους, που προβαίνουν σε αθέμιτη εμπορική πρακτική εις βάρος των καταναλωτών."