Κλιμάκιο στελεχών του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής αποτελούμενο από τους Βασίλη Έξαρχο (πρώην βουλευτή), Γιάννη Μαλάκο (γραμματέα ΝΕ) , Μιχάλη Tολίκα (μέλος της ΚΠΕ ) και τον Αθανάσιο Αβδουλά (συντονιστής ΔΟ Τυρνάβου), συναντήθηκε με το πρόεδρο Σωτήρη Ταμπόση και στελέχη του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου και το πρόεδρο Χρήστο Τσιτσιρίγκο, τον διευθυντή καθώς και μέλη της διοίκησης του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου.

Η συνάντηση έγινε με σκοπό τη συζήτηση για τα προβλήματα των αγροτών και συνεταιριστών και τις προοπτικές του αγροτικού τομέα της περιοχής.

Συναντήθηκαν και με εργαζομένους και εργάτες γης, οι οποίοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την ακρίβεια της αγοράς.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν στο εμπόριο αρκετών προϊόντων λόγω της πανδημίας του COVID 19 και του πολέμου στην Ουκρανία. Με πρόχειρες, αποσπασματικές και άδικες αποφάσεις έχει προκληθεί ένα αλαλούμ σε ολόκληρη τη χώρα. Οι αποφάσεις οικονομικής στήριξης για τους παραγωγούς αρκετών αγροτικών προϊόντων (μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, σταφύλια, αμύγδαλα, καρύδια κλπ) είναι αλλοπρόσαλλες και ως εκ τούτου είναι μεγάλη η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση στην ύπαιθρο.

Στη συνάντηση έγινε διεξοδική συζήτηση και για την ανάγκη βελτίωσης του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που λόγω της κλιματικής κρίσης είναι ζήτημα μεγίστης προτεραιότητας για τη χώρα και τους αγρότες.

Στο σύστημα ασφάλισης και τον ΕΛΓΑ απαιτείται να γίνουν ριζικές αλλαγές με αύξηση των διατιθέμενων πόρων με στόχο την κάλυψη από τους κινδύνους που προκαλούνται λόγω των όλο και πιο συχνών και πιο έντονων καιρικών φαινομένων καθώς και την επιτάχυνση των διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών και πληρωμής των αποζημιώσεων.

Είναι μέγιστη ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ , η οποία παρακολουθεί απαθής τη διαρκή μείωση του προσωπικού του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ με συνέπεια αυτοί οι δύο κρίσιμοι οργανισμοί να μη μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στην αποστολή τους.

Η προηγούμενη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ μηδένισε τα οποιαδήποτε σωστά βήματα είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και ήταν προς όφελός των αγροτών.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόνισαν ότι:

"Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής στηρίζει τους αγώνες των αγροτών και τα δίκαια αιτήματά τους για μείωση του κόστους παραγωγής, πάταξη των ελληνοποιήσεων και ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου, καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων και βελτίωση του συστήματος ασφάλισης, έγκαιρη αξιοποίηση των πόρων της ΚΑΠ 2023 - 2027, μείωση της γραφειοκρατίας στην υλοποίηση των διαφόρων προγραμμάτων (σχέδια βελτίωσης, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, νέοι αγρότες), έγκαιρη πληρωμή των διαφόρων ενισχύσεων, στήριξη των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών προκειμένου να ανταποκριθούν στην αποστολή τους."