Ερώτηση στην Βουλή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη με θέμα: «Παράταση Προγράμματος Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρήστος Καπετάνος.

Η ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 1920/22-11-2023 του Λαρισαίου βουλευτή, αφορά χιλιάδες αγρότες της Θεσσαλίας και του νομού Λάρισας και είναι εξειδικευμένη στην πληγείσα από τις θεομηνίες περιοχή της θεσσαλικής γης.

Το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης, τελείωσε τον Δεκέμβριο του 2022 χάνοντας οι αγρότες του νομού Λάρισας που ήταν ενταγμένοι, ένα σημαντικό εισόδημα.

Παράλληλα για άλλο ένα τμήμα των αγροτών λήγει το πρόγραμμα απονιτροποίησης σε 2 περίπου μήνες, με άγνωστο το ενδεχόμενο παράτασης.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Καπετάνου στον ΥΠΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Λόγω των πλημμυρών που έπληξαν τη Θεσσαλία εξαιτίας των δυο θεομηνιών, “DANIEL” και “ELIAS” έχει γίνει μεγάλη συγκέντρωση υδάτων σε όλη σχεδόν την Θεσσαλική λεκάνη.

Αυτή τη στιγμή όλος αυτός ο όγκος διηθείται βιαίως στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα με κίνδυνο την αύξηση συγκέντρωσης νιτρικών στα υπόγεια ύδατα. Κρίνεται αναγκαία λοιπόν η νέα πρόσκληση απονιτροποίησης για τους παραγωγούς που το πρόγραμμα τους έληξε στις 27/12/2022 και είναι σε περιοχές που επλήγησαν.

Καθώς είναι αναγκαία και η παράταση της πρόσκλησης που λήγει τυπικά στις 16/2/2024 (που αφορά όμως την καλλιεργητική περίοδο του 2023), ώστε με τη νέα πρόσκληση να λήξουν ταυτόχρονα οι ανωτέρω αυτές παρατάσεις στις 31/12/2025.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Υπάρχει πρόθεση από πλευράς ΥΠΑΑΤ της νέας πρόσκλησης και παράτασης του προγράμματος “Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα” ώστε και οι δυο προσκλήσεις του μέτρου 10, Δράση 10.1.04 να λήξουν ταυτόχρονα με την λήξη της προγραμματικής περιόδου 31/12/2025».

Αναμένεται σύντομα με ενδιαφέρον, η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προς τον βουλευτή Λάρισας, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου.Αναμένεται σύντομα με ενδιαφέρον, η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προς τον βουλευτή Λάρισας, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου.​"