Με ενδιαφέρον άνθρωποι κάθε ηλικίας παρακολούθησαν την εκδήλωση - χθες Πέμπτη 30/6/2022 για την παρουσίαση, της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «1922, ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», που οργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Φάνη Παρρή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η έκδοση που παρουσιάστηκε έγινε ανάρπαστη, ενώ ενδιαφέρον είχε και η συζήτηση που έγινε μετά την παρουσίαση.

Ο Φάνης Παρρής, μέσα από την ομιλία του, φώτισε τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία και καταστροφή, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως "η μελέτη του Τμήματος Ιστορίας που παρουσιάζουμε αναδεικνύει ουσιαστικά συμπεράσματα, δεμένα με συστηματική καταγραφή των ιστορικών γεγονότων.

Συμπεράσματα απαραίτητα για την ιστορία μα και για το μέλλον της ταξικής πάλης, καθώς ο πόλεμος αποτελεί όχι μόνο ένα αναπόφευκτο δημιούργημα του καπιταλιστικού - ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού μα και το έδαφος που αμφισβητήθηκε έμπρακτα η αστική εξουσία, αναδείχτηκαν δυνατότητες η εργατική τάξη να πετάξει τους εκμεταλλευτές της από το σβέρκο της- να θέσει τις βάσεις για τον τερματισμό των πολέμων".

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι "συζητάμε για ένα βιβλίο που μπορεί να συμβάλλει στη συζήτηση τι μπορούν να κάνουν οι λαοί απέναντι στον πόλεμο στις σημερινές και μελλοντικές συνθήκες.

Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι, «οι συνέπειες του πολέμου είναι νόμος ότι επιδρούν τόσο στους στρατευμένους, στους αξιωματικούς και στο λαό. Αν στην αρχή του πολέμου υπάρχει ο εθνικιστικός ενθουσιασμός, τη θέση του δίνει στην κατάρρευση των αστικών προταγμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό στην περίοδο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, με βάση όσα κατέγραφε η αυστριακή λογοκρισία, αν στην αρχή οι φαντάροι έγραφαν στις οικογένειές τους ο θεός να φέρει την ειρήνη, στην πορεία έγραφαν οι σοσιαλιστές θα φέρουν την ειρήνη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα κείμενα της έκδοσης με τίτλο “το ΣΕΚΕ για την Ιμπεριαλιστική Μικρασιατική Εκστρατεία, η πρώτη δοκιμασία του νεαρού Κόμματος” και στο κείμενο με τίτλο “Στοιχεία αποσταθεροποίησης της αστικής εξουσίας κατά την ήττα της Μικρασιατικής εκστρατείας” , σημειώνοντας ότι σε αυτά, ο αναγνώστης θα δει πολλά νέα στοιχεία τόσο για την διαμόρφωση της πολιτικής γραμμής του νεοϊδρυθέντος Κόμματος, όσο και για το πώς αντιμετώπισε το ζήτημα της πάλης για την ανατροπή της αστικής εξουσίας που είχε οδηγήσει το λαό στη σφαγή.