Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του πιλοτικού προγράμματος της συλλογής και ορθής διαχείρισης των κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων που πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Λάρισας δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των συμμετεχόντων και των αντίστοιχων ποσοτήτων των κενών συσκευασιών που παρέδωσαν.

Από τα 3.828,79 Kg συσκευασιών φυτοφαρμάκων τα 2820Kg, ποσοστό 73,65% παραδόθηκαν από το Δήμο Κιλελέρ και από τους 526 παραγωγούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα οι 338, ποσοστό 73,76% προέρχονται από τον ίδιο Δήμο.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κιλελέρ και υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος, Βάνα Χλιάπη – Γκουνιαρούδη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Δήμος Κιλελέρ αναδείχθηκε πρωταθλητής στο πρόγραμμα ορθής διαχείρισης των κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων που υλοποιεί  η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Με συντονισμένες ενέργειες της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος,  την ουσιαστική βοήθεια των προέδρων και των τοπικών συμβούλων των κοινοτήτων και τη μαζική συμμετοχή των παραγωγών, τους οποίους ευχαριστώ δημόσια, κατορθώσαμε να συλλέξουμε τα 3/4των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων που παραδόθηκαν στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Λάρισας.

Το πρόγραμμα έχει, όπως είναι γνωστό, ως στόχο την επίλυση του προβλήματος που διογκώνεται λόγω  της παραγωγής αποβλήτων από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι αγρότες κατά την διαχείριση των συσκευασιών τους. Πρακτικά, το φαινόμενο είναι έντονο στους Δήμους με μεγάλες αγροτικές εκτάσεις όπως και ο δικός μας.

Συνήθως οι συσκευασίες φυτοφαρμάκων απορρίπτονταν μετά το άδειασμά τους στα σημεία υδροληψίας θέτοντας σε  κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Το πρόγραμμα,που θα συνεχιστεί το Σεπτέμβριο,στοχεύει στην  αποτελεσματική λειτουργία ενός συστήματος διαχείρισης των κενών συσκευασιών με τη διαλογή και τη συλλογή τους από τον ίδιο τον παραγωγό  έτσι ώστε να μην καθίστανται επικίνδυνα απόβλητα. Οι αγρότες της περιοχής μας απέδειξαν, με τη μαζική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ότι σέβονται το φυσικό περιβάλλον.

Κατανοούν ότι χωρίς τη φύση δεν μπορεί να υπάρξει ζωή, δημιουργία, εξέλιξη και μέλλον. Η επέμβαση του ανθρώπου στη φύση είναι και αναγκαία και αναπόφευκτη.

Περιορίζονται όμως ή εκλείπουν οι ζημιογόνες επιδράσεις όταν εφαρμοστούν νέοι τρόποι διαχείρισης της επιστημονικής και τεχνολογικής δύναμης, όταν οι παραγωγοί ευαισθητοποιηθούν σε ζητήματα οικολογικής διαχείρισης των φυτοπροστατευτικών συσκευασιών.

Ο Δήμος Κιλελέρ κατέδειξε με σαφήνεια τις οικολογικές του ευαισθησίες κερδίζοντας την πρώτη θέση στην ΠΕ Λάρισας.

Επειδή όμως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί  καλούμε τους αγρότες να επιδείξουν την ίδια ευαισθησία, να συμμετάσχουν και πάλιστο πρόγραμμα αποδεικνύοντας έτσι ότι η αποφυγή της ρύπανσης της φύσης είναι πρωτίστως θέμα ιδεολογίας, κοινωνικών αρχών, σχέσεων και αξιών».