Η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κιλελέρ συνδιοργανώνει με την ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) μια μεγάλη γιορτή Ανακύκλωσης για μικρούς και μεγάλους, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 από τις 09:00 έως τις 13:30 στο κλειστό γυμναστήριο της Νίκαιας.

Αυτή η γιορτή γίνεται στα πλαίσια των δράσεων της Αντιδημαρχίας για την προώθηση της Ανακύκλωσης στο Δήμο Κιλελέρ.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν μαθητές Δημοτικών Σχολείων και θα είναι ανοιχτή σε όλο τον κόσμο, μικρούς και μεγάλους, που θέλουν να ψυχαγωγηθούν, να παίξουν και να κερδίσουν πλούσια δώρα.

Η γιορτή θα καλυφθεί τηλεοπτικά από τον Σκάϊ.

Σχετικά με την εκδήλωση και τα οφέλη της ανακύκλωσης η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κιλελέρ Βάνα Χλίαπη-Γκουνιαρούδη έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Τα παιδιά των σχολείων που θα συμμετάσχουν στη γιορτή που διοργανώνουμε, το «Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης» θα έχουν την ευκαιρία να εμπεδώσουν τα πολλαπλά οφέλη που αποκομίζουμε ανακυκλώνοντας υλικά.

Τα οφέλη της ανακύκλωσης, ή ευρύτερα της  εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων είναι γνωστά και πλήρως τεκμηριωμένα.

Η ανακύκλωση συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη από οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική σκοπιά.

Αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση των αποβλήτων γιατί επιτυγχάνει οικονομικά οφέλη, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα να επισημάνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάει ότι η καθολική εφαρμογή της υπάρχουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τα απόβλητα θα μπορούσε να μειώσει το κόστος διαχείρισης τουςκατά 72 δισεκατομύρια ευρώ ετησίως έως το 2020, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργούσε περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας.

Η ανακύκλωση, εκτός των άλλων, αποτελεί το  βασικό «κλειδί» όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετάβαση σε μια οικονομία η οποία οφείλει να αξιοποιεί αποδοτικότερα τους φυσικούς της πόρους.

Τα περιβαλλοντικά οφέλη από την ανακύκλωση συσκευών και υλικών είναι προφανή.Είναι γνωστό ότι η  ανεξέλεγκτη απόρριψη των αποβλήτων στο περιβάλλον εγκυμονεί πολλούς κινδύνους που πολλές φορές δεν γίνονται άμεσα αντιληπτοί.

Πολλά απόβλητα (μπαταρίες, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη κ.λπ.) περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, η διάχυσή των οποίων στο περιβάλλον έχει επιπτώσεις στο έδαφος, το νερό, τους οργανισμούς, ακόμη και στον άνθρωπο.

Πρέπει να καταστεί σαφές επίσης ότι διαχείριση των αποβλήτων συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή με πολλούς τρόπους. Τα απόβλητα που αντί να ανακυκλώνονται καταλήγουν σε ΧΥΤΑ, κατά την αποσύνθεσή τους εκπέμπουν μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου 25 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα.

Τέλος ένα επιπλέον όφελος που αποκομίζουμε από την ανακύκλωση αφορά στην αποτροπή τεράστιου όγκου αποβλήτων στους ΧΥΤΑ. Ειδικά η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα κορεσμού στους υφιστάμενους χώρους υγειονομικής ταφής.

Συχνά είναι επίσης τα φαινόμενα κοινωνικής έντασης που παρατηρούνται  σε κάθε σχεδιασμό και χωροθέτηση νέων ΧΥΤΑ. Η ανακύκλωση αυξάνει το χρόνο ζωής των υφιστάμενων ΧΥΤΑ και μοιράζει το κόστος διαλογής των αποβλήτων ισόποσα σε όλους τους κατοίκους.

Καλούμε λοιπόν όλα τα σχολεία να παρακολουθήσουν τη γιορτή μας και τα παιδιά του δημοτικού παίζοντας να εμπεδώσουν την αξία της ανακύκλωσης κερδίζοντας παράλληλα πολλά δώρα".