Ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό, όσον αφορά στις απαιτήσεις των αγοραστών, αναμένεται να συναντήσουν φέτος οι παραγωγοί σιταριού.

Η ισχυρή ζήτηση διεθνώς, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ζημιές στα σταροχώραφα της χώρας μας από την εναλλαγή των άσχημων καιρικών συνθηκών (παγετός το Μάρτιο - Απρίλιο και ζέστη το Πάσχα) δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγορά

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών και πολύπειρος παραγωγός σιτηρών, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος «έχουν αρχίσει και εμφανίζονται προβλήματα στα σιτάρια της περιοχής του δήμου Κιλελέρ, τα οποία όπως όλα δείχνουν είναι ικανά να προκαλέσουν ικανή απώλεια παραγωγής.

Η εικόνα και το πρόβλημα δεν είναι γενικευμένη, όμως ήδη ο δήμος Κιλελέρ που καλύπτει 57 χωριά, τα περισσότερα σταροχώραφα, έχει κάνει αναγγελία ζημιάς από τον παγετό του Απριλίου.

Δεδομένου ότι το αλώνισμα στα σιτάρια αρχίζει σε 10 με 15 ημέρες στην περιοχή μας, θα φανεί ξεκάθαρα, αν τελικώς υπάρξει επίπτωση στα κιλά».

Πάντως είναι γεγονός ότι με δηλώσεις τους οι αντιδήμαρχοι Κιλελέρ Αλέκος Χονδρονάσιος και Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, οι οποίοι συμμετείχαν σε κλιμάκιο που επισκέφτηκαν περιοχές του δήμου, τόνισαν ότι το μέγεθος της ζημίας, από μια πρώτη εκτίμηση, φαίνεται να είναι πολύ μεγάλο.

Εξέφρασαν όμως την πεποίθησή τους ότι θα δοθεί από τον ΕΛΓΑ εντολή για δήλωση των ζημιών και οι εκτιμητές-γεωπόνοι θα προβούν σε δίκαιες και τάχιστες εκτιμήσεις σεβόμενοι το μόχθο των αγροτών οι οποίοι δυστυχώς, λόγω των αντίξοων καιρικών φαινομένων, προεξοφλούν ότι η παραγωγή τους φέτος θα συρρικνωθεί σημαντικά.

agrotypos.gr