Ο Όμιλος Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Λάρισας έχει συμπληρώσει 3 χρόνια ενεργού παρουσίας στην πόλη μας. Στη Λέσχη Ανάγνωσης παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν «ο Καπετάν Μιχάλης» και «ο Χριστός ξανασταυρώνεται».

Παράλληλα συμμετείχε στην παρουσίαση, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Λέσχης Ανάγνωσης της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), μέλος της οποίας είναι, σε παρουσιάσεις έργων του Ν. Καζαντζάκη.

Την Κυριακή 29/10 στις 8μμ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, για έκτη συνεχή χρονιά, η επόμενη συνάντηση, στην οποία η κ. Βάντα Βουτσά- Παπαϊωάννου, φιλόλογος-αρχαιολόγος/συγγραφέας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ & μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Ελλάδας, θα παρουσιάσει και θα συζητηθεί το «Ταξιδεύοντας: Ισπανία» του Ν. Καζαντζάκη.

Ο σύνδεσμος zoom είναι: Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/82959368996?pwd=dlJJWG9aaG1aVEpEL0szM0lidk1ldz09

Meeting ID:829 5936 8996

Passcode: 112843.

Στις 26 Οκτωβρίου 1957 έφυγε από τη ζωή ο Ν. Καζαντζάκης, ο μεγάλος συγγραφέας και ποιητής που αγαπήθηκε και εξακολουθεί να διαβάζεται από εκατομμύρια αναγνώστες σ’ όλο τον Κόσμο.

Όπως κάθε χρόνο, η ΔΕΦΝΚ θα τελέσει στις 12μμ τρισάγιο στους τάφους του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη στην τάπια Μαρτινέγκο στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο Όμιλος της Λάρισας υποστήριξε με επιτυχία το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της ΔΕΦΝΚ με θέμα «η Φύση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη (18-20/11/2022, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα).

Το επόμενο Συνέδριο της ΔΕΦΝΚ θα γίνει στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσ/νίκης με θέμα «Συναντήσεις και κείμενα του Ν. Καζαντζάκη για μη Έλληνες συγγραφείς και καλλιτέχνες», με δωρεάν παρακολούθηση. Την Παρασκευή 24/11 θα πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΦΝΚ ημερήσια εκδρομή στα Σκόπια. Περιλαμβάνει επίσκεψη στον τάφο του Γ. Ζορμπά και επιστημονική εκδήλωση.

Τον Σεπτέμβριο 2023 συνεδρίασε το ΔΣ του Παραρτήματος Ελλάδας κι έγινε η Γενική Συνέλευσή του. Συνεδρίασε επίσης η Συντονιστική Επιτροπή κι έγινε η Παγκόσμια Γενική Συνέλευση της ΔΕΦΝΚ, με έδρα στη Νέα Υόρκη, και αποφασίστηκε να μεταφερθεί η έδρα της ΔΕΦΝΚ από τη Γενεύη στο Ηράκλειο Κρήτης, μετά την αποχώρηση από την Προεδρία του εμβληματικού Γ. Στασινάκη, ιδρυτή της ΔΕΦΝΚ με την Ελένη Καζαντζάκη και τον Γ. Ανεμογιάννη. 

Ο Όμιλος της Λάρισας προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα: Συνάντηση μελών - Εκδήλωση «οι νέοι και ο Ν. Καζαντζάκης» - Συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης με τον «Ανήφορο» - Τοιχογραφία του Ν. Καζαντζάκη στη Λάρισα, με την υποστήριξη της ντιδημαρχίας Πολιτισμού - Συνεργασία με άλλες πόλεις της Θεσσαλίας κ.α.

Όσοι – ες ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη (η εγγραφή είναι δωρεάν) και να ενημερώνονται για τις δραστηριότητες του Ομίλου μπορούν να το δηλώσουν στα e-mail και στα τηλέφωνα των συν- συντονιστών του Ομίλου: Βαγγέλη Ρεμπάπη (από το ΠΟΚΕΛ) και Νίκου Σκεντέρη (από τη ΔΕΦΝΚ).