Έπειτα από διεργασίες και ενέργειες που άρχισαν το έτος 2012 και διήρκησαν περισσότερα από εφτά χρόνια, υπογράφηκε σήμερα, Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019, μεταξύ του Δημάρχου Φαρσάλων Άρη Καραχάλιου και της αναδόχου εταιρείας "ΕΝΙΠΕΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ", με νόμιμο εκπρόσωπο τον Γρηγοριάδη Γεώργιο, η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου "Στερέωση και αποκατάσταση του Πύργου Καραμίχου στα Φάρσαλα".

Το συμφωνητικό εκτέλεσης έργου ανέρχεται σε 109.153,40 ευρώ πλέον Φ.Π.Α., ο προϋπολογισμός μελέτης ανέρχεται σε 303.000 € και δόθηκε έκπτωση από τον ανάδοχο 55,33 % επί του συνολικού προϋπολογισμού του έργου και σύμφωνα με τις τιμές τιμολογίου της μελέτης.

Το έργο θα εκτελεστεί σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 4412/2016 & 3852/2010, μέσα σε προθεσμία δεκαοκτώ (18) μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης, ενώ επίκειται η άμεση έναρξη των εργασιών.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020' του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στον Άξονα Προτεραιότητας 14 'Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος -Προαγωγή της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων (ΤΣ)' με κωδικό ΟΠΣ 5001884.

Ο πύργος Καραμίχου, λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει από αρχιτεκτονικής άποψης, έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, βάσει των διατάξεων του άρθρου 52 του Κ.Ν. 5351/1932 «περί Αρχαιοτήτων», ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ32/24345/593/2-7-1986 (ΦΕΚ 598/Β/1-6-1988 ΥΑ).

Είναι ένα συμπαγές λιθόκτιστο κτίριο, εμβαδού 214,53 τ.μ., που δεσπόζει επιβλητικό στο πρανές έδαφος της περιοχής του Αγίου Γεωργίου, της πόλης των Φαρσάλων, με ελεύθερη θέα προς όλες τις πλευρές.

Αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους και μέχρι πρόσφατα επιστεφόταν με τετράρριχτη στέγη, η οποία έχει ολοκληρωτικά καταστραφεί, με συνέπεια το κτίριο να παρουσιάζει δομικά προβλήματα και να χρήζει στερέωσης, εξυγίανσης και αποκατάστασης.

Όλα τα στοιχεία μαρτυρούν ότι το αρχικό κτίσμα ήταν ένα ορθογώνιο συμπαγές κτίσμα με τετράρριχτη κεραμοσκέπαστη στέγη και τους δύο εξώστες να προβάλλουν κατά τη διαγώνιο από δύο από τις γωνίες του.

Οι εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν την αποκατάσταση του μνημείου στην αρχική του μορφή.

Προβλέπονται:
- Χωματουργικές εργασίες
- Αποξηλώσεις / καθαιρέσεις
- Λιθοδομές
- Σκυροδέματα
- Επισκευή ρηγματώσεων με ενέματα
- Αρμολογήματα
- Ξυλουργικές εργασίες – συντηρήσεις
- Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες

Σημειώνεται ότι οι μεγάλες κλίσεις που παρουσιάζει ο περιβάλλων χώρος του κτίσματος και η υπερυψωμένη νότια κλίμακα εισόδου στον Πύργο, δεν επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση των ΑΜΕΑ.

Με δεδομένο τη στενότητα του περιβάλλοντος χώρου του πύργου, υπάρχει μόνο η δυνατότητα τα ΑΜΕΑ να φθάνουν μπροστά από τον πύργο, όπου υπάρχει ένα μικρό πλάτωμα για τη θέαση του κτιρίου από τη μία και της πόλης των Φαρσάλων από την άλλη.