Να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» για την αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών που υπέστη η επαρχία Φαρσάλων από τον «Ιανό» ζητά ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, με υπόμνημά του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Στο υπόμνημα το οποίο υιοθετεί και η Επιτροπή Διεκδίκησης των πληγέντων χωριών, αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζετε, η έλευση του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού» στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για δεκάδες Δήμους της Θεσσαλίας - μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Φαρσάλων.

Η ανταπόκριση της Πολιτείας για τη στήριξη των Δήμων ήταν άμεση, όπως και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών στις κατοικίες, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες υποδομές. Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους, ακόμα και σήμερα καταγράφουν τις ζημιές και τις ανάγκες που υπάρχουν.

Δυστυχώς, όμως, σε πολλά χωριά της επαρχίας μας, και άλλων Δήμων, το εύρος των ζημιών στις κατοικίες είναι εκτεταμένο και τα ποσά αποζημίωσης που ανακοινώθηκαν δεν θα είναι αρκετά. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας και πολλά σπίτια παραμένουν ακατοίκητα, απαιτώντας σημαντικές εργασίες για την αποκατάστασή τους.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» είναι μια σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου σας και πιστεύουμε πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη στήριξη των περιοχών και για την αποκατάσταση των κατοικιών που έπαθαν σημαντικές ζημιές, με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και ευελιξία.

Γνωρίζουμε πως ο σχεδιασμός του προγράμματος ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες, που συνδέονται με το πλαίσιο χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και με τους εθνικούς στόχους ενεργειακής αποδοτικότητας.

Γνωρίζουμε και πως στο σχεδιασμό του προγράμματος και την κατανομή των πόρων στις Περιφέρειες, συνεκτιμώνται κριτήρια οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά κ.α.

Εκτιμούμε, ωστόσο, πως οι περιοχές μας χρειάζονται στήριξη και ειδικά αυτή τη στιγμή, έχοντας πληρώσει τις φυσικές καταστροφές με τον πλέον σκληρό τρόπο.

Κατόπιν των παραπάνω, σας ζητούμε κύριε Υπουργέ, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συναρμόδιους φορείς (Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, Περιφέρεια Θεσσαλίας):

•    Να εξεταστεί η δυνατότητα το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» να ανοίξει λίγες μέρες νωρίτερα από τις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί, ειδικά για τους Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας που είχαν εκτεταμένες ζημιές και τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αποφάσεις της Πολιτείας.

•    Να εξεταστεί η δυνατότητα προσαύξησης της επιδότησης για τους ίδιους Δήμους κατά 10%, όπως γίνεται με τους «λιγνιτικούς» Δήμους, λόγω των ειδικών συνθηκών και των αναγκών που υπάρχουν για αποκατάσταση και θωράκιση των νοικοκυριών.

•    Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης και εκταμίευσης, σε συνάρτηση με την πορεία των εργασιών, ώστε να μην «εγκλωβίζονται» οι πολίτες στις διαδικαστικές και λοιπές υποχρεώσεις.

Προσβλέπουμε στις δικές σας ενέργειες, ώστε οι περιοχές μας να στηριχθούν ουσιαστικά και να μπορέσουν να ορθοποδήσουν.»