Οι κακές καιρικές συνθήκες που επηρέασαν τις αποδόσεις των εκκοκκιστηρίων αλλά και το αρνητικό οικονομικό κλίμα με επίκεντρο τα capital controls, που καθυστέρησε τη χρηματοδότηση του σταθμού παραγωγής βιοαερίου ισχύος 5,25 MW στα Φάρσαλα της Λάρισας, προκάλεσαν πτώση τζίρου και αύξηση ζημιών στον όμιλο Επίλεκτος κατά το α' εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης - ήτοι κατά τη διαχειριστική περίοδο 1.7.2015 - 31.12.2015.

 

Ειδικότερα, ο όμιλος εμφάνισε ζημίες μετά από φόρους 2,465 εκατομμύρια ευρώ έναντι ζημιών 1,050 εκατομμύρια ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (καταγράφοντας αύξηση 134,71%), ενώ επιβράδυνση εμφάνισαν και τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBIΤDA), που ανήλθαν σε κέρδη 1,653 εκατομμύρια ευρώ έναντι κερδών 2,148 εκατομμύρια ευρώ (με πτώση 23,04%) αντίστοιχα.

 

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου Επίλεκτος στο α' εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ανήλθε σε 17,571 εκατομμύρια ευρώ έναντι 21,530 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας μείωση κατά 18,39%. Η μείωση αυτή, σύμφωνα με τη διοίκηση, αποδίδεται κυρίως στη μείωση των πωλήσεων στα προϊόντα των εκκοκκιστηρίων κατά 2,948 εκατομμύρια ευρώ λόγω της μειωμένης στρεμματικής καλλιέργειας συσπόρου βάμβακος και της μειωμένης στρεμματικής απόδοσης λόγω καιρικών συνθηκών.

 

Μόνον πλεονάσματα

Σημειώνεται ότι η στρατηγική του ομίλου υπαγορεύει διακράτηση επαρκούς ποσότητας εκκοκκισμένου βάμβακος για την κάλυψη των αναγκών της κλωστοϋφαντουργίας και διάθεση προς πώληση μόνον της πλεονάζουσας ποσότητας.

 

Η πτώση των πωλήσεων οφείλεται ωστόσο και στη μείωση της τιμής πώλησης των προϊόντων και υποπροϊόντων των κλωστηρίων κατά 747 χιλ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα, οι πωλήσεις ενέργειας -δευτερεύων τομέας στο οποίο επίσης δραστηριοποιείται ο όμιλος- ενισχύθηκαν κατά 141 χιλ. ευρώ, ενώ μειώθηκαν οι πωλήσεις στο βιοντίζελ στερώντας από τον ενοποιημένο τζίρο 405 χιλ. ευρώ.

 

Εξωστρέφεια

 

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Επίλεκτος είναι έντονα εξωστρεφής και αντλεί από το εξωτερικό σχεδόν 68,63% του συνολικού κύκλου εργασιών του, με βάση τα στοιχεία του εξαμήνου (έναντι 66,30% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι), ενώ ο αμιγώς κλωστοϋφαντουργικός τομέας παραμένει εξαγωγικός (με 76% των πωλήσεων να γίνεται στο εξωτερικό έναντι 72,96% αντίστοιχα).

 

Ως προς τις επενδύσεις, ανήλθαν σε 419 χιλ. ευρώ στο εξεταζόμενο διάστημα και όπως αναφέρει η εταιρεία στις οικονομικές της καταστάσεις, πρόκειται για δαπάνες έναρξης κατασκευής του σταθμού βιοαερίου καθώς και σε βελτιώσεις των εγκαταστάσεων.

Deal news