Ένα ντόπιο και πατροπαράδοτο έθιμο που συνδυάζει τη σπορά των χωραφιών και τους λουκουμάδες, αναβίωσε στην πλατεία Δημαρχείου στα Φάρσαλα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ντόπιων Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας», σε συνεργασία με τον Δήμο Φαρσάλων και τον ΟΠΑΚΠΑ του Δήμου Φαρσάλων.

Οι συμμετέχοντες αλλά και οι παρευρισκόμενοι, είχαν την ευκαιρία να αναβιώσουν το έθιμο των λουκουμάδων, το οποίο τηρείται ακόμη στην περιοχή των Φαρσάλων και ακολουθεί την περίοδο της σποράς σε όλα τα αγροτικά νοικοκυριά.

Από τα παλαιότερα χρόνια και μετά από την φθινοπωρινή σπορά, οι γεωργοί καλούσαν τους συγγενείς και φίλους και τους κερνούσαν λουκουμάδες. Το έθιμο αυτό το αναβιώνει τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Ντόπιων «Ο Ενιπέας» .

Γυναίκες εθελόντριες παρασκεύασαν το ζυμάρι για τους λουκουμάδες και τους μοίρασαν στους καλεσμένους του συλλόγου.

Η συμμετοχή των εθελοντριών γυναικών στην παρασκευή λουκουμάδων, επιβεβαιώνει την βασική αρχή του Συλλόγου, ότι η επιτυχία εξαρτάται πάντα από την ενεργή συμμετοχή των μελών του, αλλά και άλλων Συλλόγων καθώς και την συνεργασία Πολιτιστικών Συλλόγων και αυτοδιοίκησης με βασικό στόχο να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.

Η εκδήλωση περιελάμβανεκαι μουσικό σκέλος με τα χορευτικάσυγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τζουμέρκων (τμήμα ενηλίκων), των Μικρασιατών και Αργιθεατών Φαρσάλων (παιδικά τμήματα) καθώς και με τμήματα του Συλλόγου Ντόπιων (παιδικό και εφηβικό).

Επίσης περιλάμβανε, γνωριμία με τους παρευρισκόμενους και ενημέρωση για το έθιμο, προβολή φωτογραφιών σχετικά με το έθιμο, προβολή του τρόπου παρασκευής του λουκουμά από κυρίες – μέλη του συλλόγου, παρασκευή λουκουμάδων στον εξωτερικό χώρο και προσφορά αυτών σε όλους τους παρευρισκόμενους, συμμετοχή χορευτικών τμημάτων του συλλόγου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και χαιρέτησαν ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, ο πρόεδρος ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλωνκ. Χρήστος Μπασαγιάννης και η πρόεδρος του Συλλόγου Ντόπιων Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας» κ. Δήμητρα Αστάρα.