Ως έναν προϋπολογισμό με «αναπτυξιακό πρόσημο» παρά τη δυσμενή συγκυρία της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, χαρακτήρισε αυτόν του 2022 για το δήμο Φαρσάλων, ο δήμαρχος κ. Μάκης Εσκίογλουστη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την έγκρισή του.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου τεχνικού προγράμματος που έχει συνταχθεί ποτέ στο δήμο, στην αύξηση των αποθεματικών ως απόρροια μίας χρηστής διοίκησης, καθώς και στα 34 εκ. ευρώ που επιπρόσθετα αναμένονται μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Εσκίογλου τόνισε τα εξής: «Στον προϋπολογισμό έχουν ενταχθεί όλα τα έργα του τεχνικού προγράμματος, οι προμήθειες παγίου εξοπλισμού, υπηρεσίες και μελέτες, με τις αντίστοιχες πιστώσεις τους, όπως ψηφίστηκαν από το δημοτικό μας συμβούλιο.

Είναι ένας προϋπολογισμός ειδικών συνθηκών αφού καταρτίστηκε και θα εκτελεστεί μέσα σε περιβάλλον υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης.

Παρόλα αυτά ανέρχεται στα 23.200.000 ευρώ, σχεδόν 1 εκ. ευρώ αυξημένος. Σε αυτή την αύξηση συμβάλουν κυρίως τα έργα που σχεδιάζουμε, τα οποία προϋπολογίζονται σε 10 εκ. ευρώ. Εκ των πραγμάτων μιλάμε για έναν προϋπολογισμό με αμιγώς αναπτυξιακό πρόσημο, αφού θα έρθει να υλοποιήσει το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε ποτέ στο δήμο μας.

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας για το 2022, αυτές κυρίως αναμένεται να φανούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία πέρυσι παρουσίασαν μικρή αύξηση και ανήλθαν περί τα 2,8 εκ. ευρώ, ως απόρροια της πίεσης του κορωνοϊού στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.

Κατά τα λοιπά οι επιπτώσεις είναι σαφώς μικρότερες και αφορούν απώλεια εσόδων μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ από τη μη διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης, από τις απαλλαγές στα τέλη κοινόχρηστων χώρων και από την προβληματική λειτουργία της λαϊκής αγοράς. 

Εξίσου σημαντικό όμως, είναι το γεγονός πως τόσο η πανδημία, όσο και ο Ιανός απορρόφησε ένα σημαντικό κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ένα δήμο που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης των υπηρεσιών του. Μόνον στην οικονομική υπηρεσία θα σας αναφέρω για παράδειγμα, πως εκδόθηκαν πάνω από 1.000 παράξεις σε μερικούς μήνες.

Η φετινή χρονιά επίσης, είναι μία χρονιά στην οποία θα κυριαρχήσει η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και το μπαράζ ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες. Ξεκάθαρα, αυτό θα έχει αρνητικό αποτύπωμα στο δήμο μας σε όλα τα επίπεδα και νομοτελειακά θα χρειαστούν πρόσθετες δαπάνες. Κινούμαστε όμως και πάλι σε αχαρτογράφητα νερά, οπότε θα πορευθούμε με τη λογική της αντιμετώπισης των ζητημάτων όταν αυτά προκύψουν.

Παρά όμως τη δυσμενή συγκυρία, τα ταμειακά μας διαθέσιμα αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε περισσότερα από 3 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 200.000 ευρώσε σχέση με πέρυσι, ως απόρροια μίας χρηστής και λελογισμένης οικονομικής διαχείρισης.

Οφείλω επίσης να επισημάνω ότι για φέτος αναμένονται ακόμη 34 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης», χρήματα που αφορούν τα προς ένταξη έργα του δήμου μας, αλλά και τα καινούρια χρηματοδοτικά εργαλεία που αναμένεται να ανακοινωθούν το 2022, όπου φιλοδοξούμε να συμμετάσχουμε παντού, σε όλες τις προσκλήσεις.

Ο προϋπολογισμός ελέγχθηκε από το παρατηρητήριο και επέστρεψε στο δήμο μας χωρίς καμία παρατήρηση. Γι’ αυτό το λόγο, αλλά και για το σύνολο της κοπιώδους προσπάθειας σύνταξης του, θέλω να συγχαρώ όλες τις υπηρεσίες του δήμου μας, όλους τους εργαζόμενους αλλά και τους συνεργάτες μου.»