Εάν είστε έτοιμοι να αρχίσετε τις επενδύσεις στο χρηματιστήριο, αλλά δεν είστε σίγουροι ποια πρέπει να είναι τα πρώτα βήματα που θα κάνετε όταν επενδύετε σε μετοχές, είστε στο σωστό μέρος.

Μπορεί να σας εκπλήξει εάν μάθετε ότι μια επένδυση $10.000 στον δείκτη S&P 500 πριν από 50 χρόνια αξίζει σχεδόν 1,2 εκατομμύρια δολάρια σήμερα. Η επένδυση σε μετοχές, όταν γίνεται καλά, είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να κάνετε λεφτά, μακροπρόθεσμα. Εμείς θα σας μάθουμε πώς να το κάνετε.

1. Προσδιορίστε την επενδυτική σας προσέγγιση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι πώς να ξεκινήσετε να επενδύετε σε μετοχές. Μερικοί επενδυτές επιλέγουν να αγοράσουν μεμονωμένες μετοχές, ενώ άλλοι ακολουθούν μια λιγότερο ενεργή προσέγγιση.

Δοκιμάστε το. Ποια από τις παρακάτω δηλώσεις σας περιγράφει καλύτερα;

• Είμαι αναλυτικός άνθρωπος και μου αρέσει να υπολογίζω αριθμούς και να κάνω έρευνα.

• Μισώ τα μαθηματικά και δεν θέλω να κάνω πολλούς "υπολογισμούς".

• Έχω αρκετές ώρες κάθε εβδομάδα για να αφιερώσω στις επενδύσεις στο χρηματιστήριο.

• Μου αρέσει να διαβάζω για τις διάφορες εταιρείες στις οποίες μπορώ να επενδύσω, αλλά δεν έχω καμία επιθυμία να εμπλακώ σε οτιδήποτε σχετίζεται με τα μαθηματικά.

• Είμαι πολυάσχολος επαγγελματίας και δεν έχω τον χρόνο να μάθω πώς να αναλύω τις μετοχές.

Τα καλά νέα είναι ότι ανεξάρτητα από με ποια από αυτές τις δηλώσεις συμφωνείτε, εξακολουθείτε να έχετε καλές πιθανότητες για να γίνετε επενδυτής χρηματιστηρίου.

2. Αποφασίστε πόσα θα επενδύσετε σε μετοχές

Πρώτον, ας μιλήσουμε για τα χρήματα που δεν πρέπει να επενδύσετε σε μετοχές. Το χρηματιστήριο δεν είναι μέρος για χρήματα που μπορεί να χρειαστείτε τα επόμενα πέντε χρόνια, τουλάχιστον.

Ενώ το χρηματιστήριο θα αυξηθεί σχεδόν σίγουρα μακροπρόθεσμα, υπάρχει απλώς μεγάλη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα στις τιμές των μετοχών - στην πραγματικότητα, μια πτώση 20% σε ένα δεδομένο έτος δεν είναι κάτι ασυνήθης. Το 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η αγορά έπεσε περισσότερο από 40% και ανέκαμψε σε υψηλό όλων των εποχών μέσα σε λίγους μήνες.

3. Ανοίξτε έναν λογαριασμό επένδυσης

Όλες οι συμβουλές σχετικά με την επένδυση σε μετοχές για αρχάριους δεν σας βοηθούν εάν εσείς δεν έχετε κανένα τρόπο να αγοράσετε πραγματικές μετοχές. Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστείτε έναν εξειδικευμένο τύπο λογαριασμού που ονομάζεται λογαριασμός μεσιτείας. 

Αυτοί οι λογαριασμοί προσφέρονται από διάφορες εταιρείες και διαδικτυακές πλατφόρμες συναλλαγών. Μπορείτε να διαβάσετε τις κριτικές για τις καλύτερες πλατφόρμες συναλλαγών στο trust-broker-reviews.com.

4. Επιλέξτε τις μετοχές σας

Τώρα που έχουμε απαντήσει στην ερώτηση για το πώς αγοράζετε μετοχές, εάν ψάχνετε μια καλή ιδέα για επενδύσεις φιλικές για αρχάριους, ακολουθούν πέντε υπέροχες μετοχές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

Φυσικά, σε λίγες μόνο παραγράφους δεν μπορούμε να εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να λάβετε υπόψη επιλέγοντας και αναλύοντας μετοχές, αλλά αυτές είναι οι σημαντικές έννοιες που πρέπει να μάθετε για να ξεκινήσετε:

• Διαφοροποιήστε το χαρτοφυλάκιό σας.

• Επενδύστε μόνο σε επιχειρήσεις που καταλαβαίνετε.

• Αποφύγετε τις μετοχές υψηλής μεταβλητότητας έως ότου καταλάβετε πολύ καλά πως λειτουργούν οι επενδύσεις.

• Να αποφεύγετε τις μετοχές που κοστίζουν σεντ (penny stocks).

• Μάθετε τα βασικά στοιχεία για την αξιολόγηση των μετοχών.

5. Συνεχίστε να επενδύετε

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά της επένδυσης, το οποίο έχει αποκαλύψει ο Warren Buffett. Δεν χρειάζεται να κάνετε εξαιρετικά πράγματα για να έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο Warren Buffett δεν είναι μόνο ο πιο επιτυχημένος μακροπρόθεσμος επενδυτής όλων των εποχών, αλλά και μία από τις καλύτερες πηγές σοφίας για την επενδυτική σας στρατηγική.

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να κερδίσετε χρήματα στο χρηματιστήριο είναι να αγοράσετε μετοχές μεγάλων επιχειρήσεων σε λογικές τιμές και να διατηρήσετε τις μετοχές για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν μεγάλες (ή έως ότου χρειάζεστε χρήματα). Εάν το κάνετε αυτό, θα αντιμετωπίσετε κάποια αστάθεια στην πορεία, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα έχετε εξαιρετικές αποδόσεις από επενδύσεις.