Ευοίωνες προοπτικές για την πορεία της Λαρισινής Βιοκαρπέτ, με αντανάκλαση και στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, καταγράφει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής Απόστολος Μάνθος, μέσω του Capital.gr, αναφερόμενος στον θεσσαλικό όμιλο.

Eίναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο τζίρος της εισηγμένης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 παρουσιάζεται αυξημένος κατά 38% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Σύμφωνα με τον ίδιο η διαγραμματική εικόνα της μετοχής της επιχείρησης παρουσιάζεται Ιδιαίτερα επιθετική καθώς στο εβδομαδιαίο chart τιμών αποτυπώνεται να έχει διασπάσει ανοδικά τα 1,50 ευρώ και να έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τα 2,10 με 2 ευρώ, καθώς δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο μεσοδιάστημα ως εμφανής αντίσταση.

Η Εxalco, θυγατρική του ομίλου, η οποία εξάγει το 75% της παραγωγής της στις πέντε ηπείρους, έχει μια εξαιρετικά δυναμική παρουσία στις αγορές του εξωτερικού υπογράφοντας αρχιτεκτονικά κατορθώματα σε χώρες όπως οι Ιταλία, Ρουμανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Νιγηρία, Καναδά, Αμερική, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Εμιράτα και Ελλάδα.

Από τον τεράστιο γυάλινο ουρανοξύστη Eqho στην Γαλλία μέχρι το παραδοσιακό κτίριο γραφείων της ING στην Βουλγαρία και από το αεροδρόμιο Cargo του Κατάρ μέχρι τον ουρανοξύστη Tadawul στην Σαουδική Αραβία, η Exalco αναλαμβάνει ενδιαφέροντα έργα, τα οποία πραγματικά υπογραμμίζουν την πρακτικότητα και την ομορφιά των προϊόντων της. Περιττό να αναφέρουμε ότι λόγω της παγκόσμιας οικοδομικής επέλασης στην επόμενη τριετία η Εxalco και φυσικά ο όμιλος Βιοκαρπέτ αναμένεται να προκαλέσει τους επενδυτές διαπρέποντας στα οικονομικά της δεδομένα.

Η ιστορία της εταιρείας

Η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ ΑΕ (ΒΙΟΚΑ), που ιδρύθηκε το 1950 στη Σαμαρίνα της Πίνδου ως εργαστήρι οικοτεχνίας, εισήχθη στη Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 1990. Δραστηριοποιείται στο τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, της μεταλλουργίας μέσω της ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ, EXALCO ROMANIA SRL και EXALCO BULGARIA AD, παράγοντας και εμπορεύοντας προϊόντα διέλασης αλουμινίου, της παραγωγής και διάθεσης ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών και στον τομέα των συμβούλων επιχειρήσεων και πληροφορικής μέσω της ALBIO DATA.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα παρουσίασαν για το 2020 κύκλο εργασιών 123,24 εκατ. ευρώ από 125,75 εκατ. ευρώ το 2019 και EBITDA στα 9,66 εκατ. ευρώ από 9,53 εκατ. ευρώ, προερχόμενα κυρίως από την αύξηση στο μικτό κέρδος του ηγέτη του ομίλου, την Εxalco.

Για το 2021 σύμφωνα με την οικονομική έκθεση οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα θετικές με τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο να δίνουν σημαντική αύξηση τζίρου κατά 38% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020, ενώ η θυγατρική Εxalco παρουσιάζει ισχυρή αύξηση των παραγγελιών, αύξηση τζίρου και οικονομικών αποτελεσμάτων.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr