Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι το επάγγελμα του ντετέκτιβ δεν υπάρχει στην πραγματική ζωή, αλλά μόνο στα αστυνομικά μυθιστορήματα και τις ταινίες. Όμως, η ζωή ξεπερνά πολλές φορές τη μυθοπλασία, δημιουργώντας σενάρια ασύλληπτα, γρίφους που φαίνονται άλυτοι και ερωτήματα που ψάχνουν απάντηση, την οποία μόνο ένας καλός ντετέκτιβ μπορεί να δώσει. Ο ντετέκτιβ ή καλύτερα ιδιωτικός ερευνητής είναι ο κατάλληλα εκπαιδευμένος και έμπειρος επαγγελματίας που συλλέγει πληροφορίες για την εξυπηρέτηση νόμιμων ιδιωτικών συμφερόντων των πελατών του. Σύμφωνα με τον νόμο 3206/2003 - ΦΕΚ 298/Α/23-12-2003, οι υπηρεσίες ενός ιδιωτικού ερευνητή αφορούν στην αναζήτηση προσώπων που εξαφανίστηκαν, καθώς και αντικειμένων ή ζώων που χάθηκαν ή κλάπηκαν, στην προστασία δικαιωμάτων ή έννομων συμφερόντων αστικής ή εμπορικής φύσης και στη συμβολή στην αποκάλυψη εγκλημάτων έως ότου επιληφθεί η αρμόδια διωκτική αρχή. Δεν είναι λίγες οι φορές που ιδιωτικοί ερευνητές καθοδηγούν την αστυνομία καθώς παρουσιάζουν πολύ γρήγορά στοιχεία για σημαντικές υποθέσεις.

 

Οι τομείς δράσεις ενός ντετέκτιβ είναι πάρα πολλοί, μιας και μέσα στις κατηγορίες υποθέσεων που προαναφέρθηκαν κρύβονται αναρίθμητες περιπτώσεις ανθρώπων που αγωνιούν να πάρουν μια απάντηση σε πάρα πολλά βασανιστικά ερωτήματα και να διαλευκάνουν από απλά μέχρι τα πιο περίπλοκα και σκοτεινά μονοπάτια της ζωής. Είναι γεγονός ότι η πιο συχνές υποθέσεις που καλείται να διαχειριστεί ένας ιδιωτικός ερευνητής είναι οι προσωπικές – αισθηματικές. Ένας ντετέκτιβ αναλαμβάνει συχνά υποθέσεις προγαμιαίας έρευνας, με σκοπό να εξακριβώσει τα στοιχεία ταυτότητας και καταγωγής ενός προσώπου, να επαληθεύσει την ακαδημαϊκή και επαγγελματική του σταδιοδρομία, να ελέγξει το πραγματικό ποινικό του μητρώο, την κίνηση των τραπεζικών του λογαριασμών, καθώς και το ψηφιακό του αποτύπωμα. Να μάθει λεπτομέρειες σχετικά με προηγούμενες σχέσεις, διαζύγια, συνήθειες κ.λπ. Όμως, και κατά τη διάρκεια ενός σοβαρού δεσμού ή ενός γάμου, μπορεί κάποιος να ζητήσει από έναν ιδιωτικό ερευνητή παρακολούθηση, όταν υπάρχουν ενδείξεις για τρίτο πρόσωπο στη σχέση.

 

Εκτός όμως από τις καθαρά προσωπικές – αισθηματικές υποθέσεις, ένας ντετέκτιβ μπορεί να αναλάβει και υποθέσεις που σχετίζονται με την οικογένεια, δηλαδή την εξαφάνιση ενός μέλους της οικογένειας, είτε μικρού παιδιού που διέφυγε από την προσοχή των γονιών του είτε ηλικιωμένου που πάσχει από άνοια, τον σχολικό εκφοβισμό, δηλαδή το γνωστό bullying, την επιμέλεια του παιδιού μετά από το διαζύγιο για τον έλεγχο ότι το παιδί δεν υφίσταται λεκτική, ψυχολογική, σωματική ή σεξουαλική βία από τον άλλο γονιό ή τον νέο του σύντροφο, την παρακολούθηση του παιδιού κατά την εφηβεία, όταν υπάρχουν ενδείξεις για μπλεξίματα με κακές παρέες, συνομιλίες με αγνώστους στο διαδίκτυο, κακόφημα στέκια, παράνομα τυχερά παιχνίδια, αποπλάνηση, χρίση ή διακίνηση ουσιών.

 

Ακόμη, πολλοί επιχειρηματίες ζητούν τη βοήθεια ενός ιδιωτικού ερευνητή, προκειμένου να ελέγξουν αν όσα ισχυρίζεται στο βιογραφικό και τις συστάσεις του ο υποψήφιος υπάλληλος, συνεργάτης ή και πελάτης αληθεύουν, να παρακολουθήσουν τον τρόπο εργασίας και την παραγωγικότητα των υπαλλήλων τους, να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις που σχετίζονται με τον την ψυχολογική βία και τον εργασιακό εκφοβισμό, το λεγόμενο mobbing, και τη παρενόχληση στον χώρο εργασίας, να βρουν τους χρεοφειλέτες τους που κρύβονται και δεν απαντούν στο τηλέφωνο ή ακόμη και να «ξεσκεπάσουν» εταιρικές απάτες, που αφορούν διαρροή σημαντικών πληροφοριών σε ανταγωνιστική εταιρεία,  κλοπή εμπορεύματος και αποθήκες που παρουσιάζουν έλλειμμα, αδικαιολόγητες δαπάνες και έξοδα, καταχρήσεις χρημάτων.

 

Πάρα πολύ σημαντικός τομέας δράσης ενός ντετέκτιβ είναι και οι αμιγώς αστυνομικές, δικαστικές και εγκληματολογικές έρευνες. Πριν οι αρμόδιες αρχές αναλάβουν μια υπόθεση ή κατά τη διάρκεια μία δικαστικής διαμάχης, ένας ιδιωτικός ερευνητής μπορεί να συλλέξει στοιχεία που σχετίζονται με πιο απλές υποθέσεις, όπως οι κληρονομικές διαφορές, αλλά ακόμη και να διαλευκάνει σοβαρά εγκλήματα, όπως τα απειλητικά τηλεφωνήματα ή μηνύματα, η πλαστογραφία, η οικονομική απάτη, τα παράνομα τυχερά παιχνίδια, η καταπάτηση ή και πρόκληση φθοράς στην περιουσία, ο εμπρησμός, οι ζωοκλοπές, η σωματική βλάβη, τα σοβαρά ιατρικά λάθη, τα τροχαία ατυχήματα, η ληστεία, η απαγωγή, ακόμη και ο βιασμός ή ο φόνος.

 

Δυστυχώς, στη σημερινή εποχή εγκλήματα λαμβάνουν χώρο και στο διαδίκτυο και ένας ντετέκτιβ καλείται να λύσει υποθέσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, ειδικά για τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πώς να προστατευτούν από τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο. Γι’ αυτό, ένας ιδιωτικός ερευνητής πρέπει να ξέρει να μεταχειρίζεται τον τεχνολογικό εξοπλισμό που θα του επιτρέπει να εντοπίζει κοριούς, κάμερες, να παρακολουθεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, να βρίσκει αριθμούς που καλούν με απόκρυψη, να ερευνά τις κλήσεις, τα μηνύματα, το ιστορικό, τα αρχεία (κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ.).

 

Τελευταίο και σημαντικότερο στοιχείο για έναν καλό ντετέκτιβ είναι ο επαγγελματισμός του και η καλή συνεννόηση με τον πελάτη του. Η σχέση ερευνητή και πελάτη πρέπει να βασίζεται στην ειλικρίνεια, την εχεμύθεια, τη διακριτικότητα, τη διασφάλιση του απορρήτου, την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία. Το επάγγελμα του ντετέκτιβ είναι σε ορισμένες περιπτώσεις απολύτως αναγκαίο, τόσο αναγκαίο, όσο η αλήθεια.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.idiotikes-ereunes.gr